România: uşă a crimei organizate spre Europa

80

România şi Bulgaria au devenit poarta principală prin care armele şi drogurile sunt introduse în Uniunea Europeană. Este concluzia unui studiu Europol, care ar putea să determine o întârziere a aderării celor două ţări la spaţiul Schengen.

Studiul realizat de Europol a fost dat publicităţii ieri şi se bazează pe analiza informaţiilor din peste 70.000 de pagini ale poliţiilor locale, respectiv rapoarte din ultimii 2 ani, notează euobserver.com.

„Dintre toate zonele de tranzit, sud-estul [Europei] a cunoscut expansiunea cea mai mare, în ultimii ani, ca rezultat al creşterii traficului prin Marea Neagră şi al proliferării numeroaselor rute balcanice pentru bunuri ilegale către şi dinspre UE, precum şi ca urmare a unei creşteri semnificative a imigrării ilegale prin Grecia", se arată în studiul Europol.

Raportul indică grupările albaneze de crimă organizată printre cele mai periculoase din sud-estul european, albanezii fiind foarte activi în traficul cu cocaină, heroină, droguri sintetice şi canabis. „Infractorii de origine albaneză sunt renumiţi pentru folosirea unor forme de violenţă extremă… Mulţi dintre membrii acestor grupuri au în spate experienţa activităţii în servicii secrete, poliţie sau grupări paramilitare", precizează autorii raportului.

Grupările de crimă organizată sunt interesate de perspectiva pe care le-o deschide posibila aderare a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Autorii raportului atrag atenţia şi asupra renunţării la obligaţia cetăţenilor din Ucraina şi din Republica Moldova de a obţine vize pentru a călători în UE, fapt ce ar putea să fie exploatat de traficanţii de arme şi de droguri pentru a-şi introduce marfa în ţările din vestul Europei.

„Noi prezentăm un raport obiectiv, lipsit de influenţă politică. Este datoria politicienilor să evalueze modul în care trebuie să reacţioneze", a declarat Rob Wainwright, directorul Europol. El a subliniat că, deşi intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ar putea să deschidă noi oportunităţi pentru traficanţi, totuşi nu ar trebui subestimate măsurile de securitate luate de către cele două ţări.

Raportul prezentat de Europol notează o serie de observaţii vizavi de activitatea infracţională în Europa sud-estică.

1. Crima organizată este într-un proces de schimbare şi de adaptare, găsind metode tot mai diverse pentru atingerea propriilor scopuri.

2. Cooperarea între diferitele grupări de crimă organizată este mai puternică „decât oricând".

3. Dezvoltarea infrastructurii nu aduce beneficii doar pentru economie, comerţ şi turism, ci şi pentru cei care transportă droguri sau arme.

4. Criza economică ce a lovit statele europene în ultimii ani a determinat o atitudine mai permisivă a populaţiei faţă de crima organizată, constrângerile financiare determinându-i pe mulţi să caute şi să prefere bunurile comercializate ilegal.

5. Grupările de crimă organizată folosesc tot mai mult oportunităţile create de dezvoltarea şi răspândirea accesului la internet.

6. Nord-vestul Europei este centrul principal pentru distribuţia drogurilor. Zona de nord-est a Europei rămâne locul principal de tranzit de bunuri ilegale spre şi dinspre fosta Uniune Sovietică, dar şi centrul de activitate al unor grupări criminale violente, care îşi desfăşoară activitatea la nivel internaţional. Sud-vestul european este centrul traficului cu cocaină şi canabis, iar sudul Europei se impune ca zonă pentru traficul de fiinţe umane, falsificarea de bani, imigraţie ilegală şi trafic cu bunuri ilicite.

(Foto: emigratetonewzealand.wordpress.com)