Pakistanul e presat să dea explicaţii pentru găzduirea lui Osama

13

Uciderea lui Osama Ben Laden pe teritoriul pakistanez a dat naștere la o serie de tensiuni legate de incapacitatea sau complicitatea pakistaneză faţă de prezenţa teroriștilor pe teritoriul său. Cele mai critice comentarii vin din SUA și India.

Osama nu doar s-a aflat în Pakistan timp de mulţi ani, ci trăia într-un oraș populat, foarte aproape de o bază militară pakistaneză, subliniază cu uimire mai multe voci oficiale. Pakistanezii sunt „fie implicaţi, fie incapabili", a spus șeful CIA, Leon Panetta, rezumând dilema pentru Wall Street Journal. Afirmaţia este aproape identică cu cea a unui oficial pakistanez care a declarat că este încă neclar rolul jucat de serviciile secrete pakistaneze. „În cel mai bun caz a fost incompetenţă, în cel mai rău complicitate." Și premierul britanic a vorbit despre faptul că „trebuie să fi fost o reţea de suport în Pakistan" care l-a ajutat pe Ben Laden în toţi acești ani și a insistat ca Islamabadul să pornească o anchetă și să ofere explicaţii.

Mai mulţi congresmeni americani au solicitat explicaţii cu privire la implicarea Pakistanului dar și a justificării fondurilor alocate anual de SUA ca ajutor financiar pentru guvernul de la Islamabad. Președintele pakistanez a replicat fără a oferi justificările așteptate: „Unele persoane din SUA au sugerat că Pakistanului i-a lipsit vitalitatea în urmărirea terorismului sau că, mai rău, nu am fost pregătiţi, ba chiar i-am protejat pe teroriștii despre care spuneam că sunt căutaţi. O astfel de speculaţie fără nicio bază nu reflectă realitatea", a declarat Zardari, citat de Washington Post.

Președintele Asif Ali Zardari a mai spus că operaţiunea de comando din oraşul pakistanez Abbottabad "nu a fost o operaţiune comună" pakistaneză-americană, dar a apreciat rezultatul acţiunii afirmând că „sursa celui mai mare rău al noului mileniu a fost redusă la tăcere". Președintele pakistanez ia în calcul înfiinţarea unei comisii pentru anchetarea incapacităţii pakistaneze de a detecta prezenţa teroristului nr. 1 al lumii pe teritoriul ţării. Încă din iulie 2010 ministrul american de externe afirma că teroristul saudit Osama Ben Laden este în Pakistan și cerea autorităţilor capturarea acestuia. 

Autorităţile din Pakistan au fost depășite atât de reţeaua Al Qaeda cât și de sistemul de informaţii al americanilor. Intervenţia americană în urma căreia a fost ucis teroristul internaţional Osama bin Laden a fost clandestină. Conform șefului CIA, americanii nu i-au informat pe pakistanezi despre acţiune, temându-se că informaţia va fi deconspirată. Islamabadul a fost informat despre raid abia după ce trupele speciale au părăsit spaţiul aerian pakistanez. La rândul său, Pakistanul a reclamat ieri „îngrijorare și rezerve" faţă de atacul american care nu a avut nicio autorizaţie din partea armatei pakistaneze. „Acest eveniment de acţiune unilaterală neautorizată nu poate să devină o regulă", a spus ministerul pakistanez de externe.

Casa Albă a reafirmat marţi 3 aprilie parteneriatul cu Pakistanul, pentru a restabiliza relaţia dintre cele două state, în special în contextul continuării luptei împotriva talibanilor și a teroriștilor Al Qaeda din Afganistan. America oferă anual, din 2001, asistenţă financiară de 1.5 miliarde de dolari Pakistanului. „Pakistanul este un partener – un partener cheie – în lupta împotriva Al Qaeda și terorismului", a spus secretarul de presă de la Casa Albă, Jay Carney. „Ne-au ajutat foarte mult și vrem să cooperăm și pe viitor." Într-o declaraţie de presă comună, armata americană și cea pakistaneză au susţinut că raidul „subliniază importantă cooperării" în acţiunile antiteroriste.

India cere SUA să înăsprească condiţiile pentru oferirea ajutorului către guvernul pakistanez. Pentru India, găsirea lui Osama pe teritoriul pakistanez este o nouă dovadă, și una de mare greutate că vecinul său oferă adăpost teroriștilor. Un oficial indian citat de Wall Street Journal afirmă că „epicentrul, sursa întregului terorism este o singură ţară. Pakistanul va avea de dat multe explicaţii." În declaraţiile publice, autorităţile indiene au subliniat că Pakistanul este un adăpost pentru teroriști dar nu l-a acuzat direct de protejarea liderului Al Qaeda.

India se teme că, odată cu retragerea americană Afganistan, programată pentru luna iulie, forţele extremiste din Pakistan vor relansa acţiunile îndreptate împotriva ţării vecine. Cele mai temute, pe lângă Al Qaeda sunt Haqqani, Talibanii pakistanezi sau alte grupări militante precum Jaish-e-Mohammed sau Lashkar-e-Taiba. Ultima a fost artizana atacului din Mumbai, 2008, care a dus la moartea a 160 de persoane.