Românii au obsesia Occidentului

76

Românii sunt obsedaţi de valorile materiale ale societăţii europene şi vor să se conecteze neapărat la acestea, uitând de propriile valori şi de faptul că nu ar trebui să intre în Europa fără propriii piloni, susţine antropologul Gheorghiţă Geană.

„Punctul meu de vedere este că Europa are mai mare nevoie de noi, decât noi de ea. (…) Nu se poate configura o Europă fără România. Iar noi trebuia să fim conştienţi, oarecum, de lucrul acesta şi să exploatăm acest fapt: şi Europa are nevoie de noi, nu numai noi de ea", a declarat antropologul pentru Adevărul.

Gheorghiţă Geană crede că românii au un „sentiment al firescului" şi că sunt obişnuiţi să accepte lucrurile aşa cum vin, ca de la sine, fără a le evalua ca să vadă în ce măsură acestea sunt bune sau rele. Deşi recunoaşte că societatea românească de azi cunoaşte o erodare a sentimentului religios, dl Geană este convins că aceasta „n-a fost niciodată atee şi nici nu va fi".

Aflat la confluenţa dintre Occident şi Orient, dintre omul activ, practic, şi cel fatalist, românul a devenit „adaptabil". Adaptabilitatea poate să fie un lucru negativ atunci când se manifestă prin superficialitate sau laşitate, dar ar putea să dea şi rezultate pozitive, pentru că, până la urmă, „adaptabilitatea cere multă inteligenţă".

(Foto: edituraarania.arania.ro)