Românii „cu mâini mici”, o îngrijorare a Europei

17

O treime dintre tinerii infractori deţinuţi în Marea Britanie sunt străini, românii situându-se pe locul al doilea în rândul acestora, după somalezi, conform cotidianului The Sun. În Franţa, 2% dintre infracţiunile comise sunt atribuite românilor, iar aproape jumătate dintre delincvenţii români sunt minori, relatează Le Point.

Dintre cei 2.000 de infractori minori din Marea Britanie, 632 nu s-au născut aici. Cei mai mulţi infractori străini provin din Somalia, ţara natală pentru 63 dintre ei. Somalia este urmată de România (48 de tineri infractori, echivalentul a 2 %), Jamaica (41), Afganistan (26), Nigeria (24), Algeria (21), Lituania (21), Congo (18), Irlanda (17) şi Portugalia (13).

Centrul de reflecţie MigrationWatch a declarat că aceste cifre, înregistrate în perioada ianuarie 2010 – aprilie 2011, sunt „şocante". Directorul Centrului, Sir Andrew Green a afirmat: „Este limpede că eforturile făcute pentru a integra aceste persoane aparţinând comunităţilor de imigranţi au eșuat."

Minorii români sunt o problemă și pentru autorităţile franceze, afirmă Le Figaro. Delincvenţa lor ia toate formele, de la furtul de portofele, la escrocherii care au la bază acte caritabile, trecând la furtul din diferite spaţii, la prejudicii cauzate persoanelor în vârstă care utilizează bancomatele. Mai nou, aceasta vizează telefoanele mobile lăsate imprudent pe mesele de pe terase sau din bistrouri şi, în acelaşi timp, se dezvoltă furtul de cupru, al cărui preţ este în creştere pe piaţă.

Raportul făcut de prefectul Poliţiei din Paris, Michel Gaudin, pune accentul pe diversificarea activităţilor ilicite ale acestor delincvenţi sau "mici delincvenţi hiperactivi", coordonaţi de persoane mai în vârstă. El a dat ca exemplu cazul unei familii care a adus "mâini mici" din România, câştigând 100 de euro de persoană din cerşit sau din furat.

Copiii, care în cea mai mare parte sunt atât agresori, cât şi victime, sunt pedepsiţi dacă nu strâng suficienţi bani. În Paris, băieţi şi fete roiesc în jurul marilor magazine şi siturilor istorice, unii părând că-şi urmăresc prada, alţii traversând prin mulţime în toate direcţiile, de pe un trotuar pe altul. „Unii au fost reţinuţi de 20, 30 sau chiar 50 de ori, după ce au fost prinşi în flagrant", spune comisarul Gilles Beretti, care lucrează cu normă întreagă pe acest segment de populaţie.

„Prezenţa delincvenţilor români în Franţa este un fapt îngrijorător", a subliniat Ministrul francez de Interne, Claude Guéant, citat de ziarul Le Point. Potrivit ministrului, 2% dintre infracţiunile comise în Franţa sunt atribuite românilor, iar aproape jumătate dintre delincvenţii români sunt minori.

„Infracţionalitatea care îi are ca autori pe români, înregistrată în special la Paris şi Marsilia, este o realitate pe care trebuie să o combatem", a insistat Guéant. Acesta a mai spus că va face tot posibilul ca minorii să revină în România, pentru a fi preluaţi de serviciile de asistenţă de la noi.

Conform unui raport al poliţiei prezentat în iulie şi citat de AFP, numărul infracţiunilor comise de români în zona Parisului a crescut cu 72,4 la sută în primul semestru al anului 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010. Potrivit raportului, 5.680 de români, cei mai mulţi minori, au fost cercetaţi pentru delicte comise în această regiune în primele şase luni ale anului 2011, faţă de 3.294 în aceeaşi perioadă din 2010.