Românii, printre cei mai rasişti europeni

543

Un studiu realizat timp de şapte ani de către economiştii suedezi arată că România se află între ţările europene în care rasismul este cel mai prezent, peste o treime dintre români declarând că nu şi-ar dori un vecin de altă rasă.

Astfel, în România, între 20% şi 29,9% dintre cetăţeni spun că nu ar dori să aibă drept vecini oameni de altă rasă (datele au fost culese în perioada 1998 – 2005). În afara Europei, ţările cele mai rasiste sunt Hong Kong (71.8% dintre cetăţeni nu vor un vecin de altă rasă), Bangladesh (71,7%), Iordania (51,4%) şi India (43,5%).

Popoarele europene care sunt mai rasiste decât românii sunt bulgarii şi francezii (unde între 30% şi 39,9% dintre cetăţeni nu-şi doresc vecini de altă rasă) şi albanezii, care sunt cei mai rasişti europeni.

La polul opus, statele europene cele mai tolerante cu străinii de altă rasă sunt Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Letonia şi Andorra. La nivel mondial, cele mai tolerante popoare sunt australienii, canadienii, neozeelandezii, dar şi nord şi sud americanii.