Românilor nu le plac prejudecăţile, dar le aplică

44

Deși cei mai mulţi români se consideră toleranţi faţă de persoanele cu dizabilităţi mentale, atunci când vine vorba de acceptarea practică a acestora și integrarea lor socială, lucrurile se schimbă. O arată un sondaj al Institutului pentru Politici Publice, citat de SmartWoman.

Nu mai puţin de 88% dintre români sunt convinși că este necesară manifestarea unui grad mai mare de toleranţă faţă de persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Circa 75% declară că nimeni nu ar trebui să separe de familie sau societate persoanele dizabilitate mental. Aceasta fiindcă, așa cum susţin 74% dintre respondenţii IPP, cea mai bună terapie pentru persoanele dizabilitate este să facă parte din comunitate.

Însă când au fost întrebaţi cu privire la dreptul persoanelor dizabilitate mental la un loc de muncă obișnuit, 38% dintre români s-au opus ideii, iar 43% au spus că nu sunt de acord cu faptul că persoanele cu dizabilităţi intelectuale și-ar putea întemeia familii și ar putea crește copii.

„Un sfert dintre respondenţi cred că persoana cu dizabilităţi intelectuale nu poate trăi în societate alături de oamenii fără dizabilităţi," rezumă Elena Iorga, Director Programe IPP și coordonator al Cercetării. Ea a catalogat situaţia drept „extrem de gravă pentru șansele imediate de integrare în societate a acestor oameni, pentru respectarea dreptului lor la o viaţă normală."