Ce boli sunt influenţate de lipsa somnului

483

Nu mai puţin de un sfert din populaţia lumii suferă din cauza tulburărilor de somn. Cel mai afectate sunt femeile, susţine un studiu al Universităţii Warwick Medical School, citat de ziarul Gândul.

Persoanele care nu dorm între șase și opt ore pe noapte sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor de inimă, a diabetului, depresiei și chiar obezităţii, susţin medicii. Femeile sunt în special vulnerabile, ele fiind afectate de lipsa somnului atât emoţional cât și fizic.

„Numeroase studii arată că cei care dorm puţin sau dorm prost, atât femei, cât şi bărbaţi, pentru o perioadă lungă de timp, riscă să moară mai devreme,” susţine Francesco Cappuccio, profesor de epidemiologie la Warwick Medical School. „Însă, am sesizat diferenţe semnificative între sexe, mai ales în ceea ce priveşte hipertensiunea”, a adăugat profesorul.

Femeile care dorm, în mod constant, doar cinci ore pe noapte sau mai puţin au un risc de două ori mai mare să aibă tensiune ridicată comparativ cu cele care dorm şapte ore pe noapte. Bărbaţii în schimb nu sunt afectaţi în această direcţie. Lipsa somnului provoacă schimbări la nivel hormonal, generând o creștere a apetitului și, implicit, crește riscul apariţiei obezităţii, mai spun specialiștii.