S-a dublat numărul „copiilor din flori” în UE

325

Uniunea Europeană a informat recent că numărul copiilor de pe teritoriul său, născuţi în afara căsătoriilor, s-a dublat în ultimele două decenii. România rămâne pe primul loc în Europa la numărul mamelor minore, iar SUA conduce încă detașat la nivel mondial. În același timp și în premieră, China își relaxează politica „copilului unic".

    Conform statisticilor date publicităţii de Eurostat la finalul săptămânii trecute, în 1990 un total de 17,4% din totalul nașterilor erau copii născuţi în afara mariajului. În 1998 rata crescuse cu 50% ajungând la 25,1%. În anul 2008 numărul nașterilor în afara căsătoriei ajunsese la 35,1% din totalul nașterilor din blocul celor 27 de ţări ale uniunii. Practic, numărul s-a dublat și, mai mult decât atât, o treime din totalul nașterilor au loc acum în afara unui cadru familial legal.

    Între ţările Uniunii, Estonia este statul cu cele mai multe nașteri în afara cadrului căsătoriei, cu o proporţie de 59%. În afara Danemarcei, care s-a menţinut la o rată foarte mare, de 46%, în toate celelalte ţări s-a cunoscut o creștere a numărului. Unul din motivele ratei îngrijorătoare este descreșterea numărului de căsătorii la mia de locuitori. În 1990 aveau loc 6.3 căsătorii la mia de locuitori. În 2008 se ajunsese la 4.9.

    Semnele timpului scria în iunie despre Copiii care fac copii, România fiind pe primul loc în Europa la numărul de mame minore. Studiul UNICEF pe 2009 arăta că din 1000 de femei care nasc în România, 43 sunt minore, fapt ce ne situează pe un nedorit prim loc pe continent. America are rata cea mai mare din lume la nașteri în afara căsătoriei, 79% dintre mame fiind necăsătorite. Potrivit organizaţiei „Salvaţi Copiii", la nivel mondial aproximativ 13 milioane de copii sunt născuţi anual de mame aflate sub vârsta de 19 ani.

    În aceeași perioadă a ultimelor două decade, China a cunoscut o transformare diferită de estimările iniţiale din spatele politicii „copilului unic". Responsabilii de planificare familială și control al nașterilor refuză să dea informaţii, însă o schimbare majoră va avea loc începând cu 2011. „În trecut ne-am concentrat doar asupra încetinirii ritmului de creștere a populaţiei", afirmă Peng Xizhe, profesor la Fudan University din Shanghai. „Este însă mult mai complicat decât am crezut iniţial."

    Partidul aflat la putere se vede pus în faţa unor noi realităţi: o populaţia tot mai îmbătrânită pe fondul imitării creșterii natalităţii; o nevoie de forţă de muncă pe piaţa economică a Chinei, care a devenit recent a doua economie a lumii; un risc al noii generaţii în care numărul bărbaţilor și băieţilor tineri depășește enorm numărul femeilor și fetelor cu care s-ar putea căsători – conform estimărilor, în anul 2020 peste 24 de milioane de tineri chinezi nu vor avea partenere pentru căsătorie.

    Începând cu 2011 în China se va realiza un proiect pilot în cinci provincii cu o rată a natalităţii scăzută. Astfel, cuplurile în care cel puţin unul dintre parteneri este la rândul său singurul născut al familiei sale, vor putea avea un al doilea copil. În 2012 vor urma zone urbane ca Beijing și Shanghai, sperându-se la o implementare la nivel naţional în anii 2013-2014.

    Politica copilului unic a împiedicat, conform estimărilor, peste 400 de milioane de nașteri, fie prin avorturi fie prin sterilizarea forţată a femeilor. Singurele excepţii în acești ani au fost familiile din zone rurale unde primul născut era fată. În plus, preferinţa pentru băieţi a dus la numeroase avorturi ale sarcinilor care urmau să aducă la viaţă fete. Cindy Zhao este gravidă în luna a opta, la al doilea copil. „Știu că voi fi pedepsită pentru asta, dar ne putem permite amenda." În China amenda pentru nerespectarea politicii copilului unic este de 30.000 de dolari.