Franţa a votat definitiv împotriva vălului islamic

66

Parlamentul francez a adoptat ieri legea care interzice femeilor portul vălului integral în spaţiile publice. AP notează că în textul legii nu apar cuvintele „femeie", „văl", „musulman" sau „Islam". Cu toate acestea ţinta principală este vălul purtat de adeptele celei de-a doua religii din Franţa.

    Votată în iulie în camera inferioară, legea a trecut marţi cu un scor de 246-1. După ce va fi ratificată de Consiliul Constituţional, care are termen de o lună pentru verificarea constituţionalităţii, ea ar intra în vigoare începând cu primăvara lui 2011. Pusă în aplicare, legea prevede un timp de 6 luni de „educare", perioadă în care femeile ce poartă vălurile integrale vor fi avertizate cu privire la riscul amenzii sau arestului. Femeia care poartă va fi amendată cu 150 de euro. Bărbatul care o obligă pe femeie să poarte vălul, fie el soţ sau frate, va fi amendat cu 30.000 de euro și va fi condamnat la un an de închisoare. Dacă victima este minoră, atunci pedepsele se dublează.

    Deși textul nu face nicio referire la islamism, AFP notează că guvernul lui Sarkozy a promovat legea tocmai ca un mijloc de protecţie a femeilor care să nu fie obligate să poarte vălurile ce acoperă complet faţa. „Nu e vorba de securitate, nu e vorba de religie, ci de respectarea principiilor noastre republicane", a afirmat Michele Alliot-Marie, deţinătoarea portofoliului justiţiei. „Franţa, ţara secularismului, garantează respectul tuturor religiilor dar, a-ţi ascunde faţa sub un văl este împotriva ordinii sociale publice, indiferent dacă este un act forţat sau voluntar."

    Criticii legii afirmă că este o lege ce va fi declarată neconstituţională și discriminatorie. Acuza este că termenii sunt foarte larg definiţi și interferează cu viaţa socială și privată, cu religia și tradiţiile culturale. Din perspective diferite, atât președintele Obama cât și militantul islamist Ayman al-Zawahiri au criticat legea ca o insultă adusă musulmanilor. Sunt însă și susţinători din partea organizaţiilor musulmane, în timp ce alţi observatori critică legea ca pe un combustibil adus islamofobiei.

    Deși legislaţii asemănătoare așteaptă votul și în alte state europene, Franţa a devenit prima ţară care face acest pas, trecând ieri testul parlamentului. Franţa este și ţara cu cea mai mare minoritate musulmană a Europei, aproximativ 6 milioane de persoane. Din această perspectivă, o altă acuză adusă legii privește faptul că numărul persoanelor vizate este foarte mic, aproximativ 1900 de femei. Majoritatea musulmanilor francezi vin din coloniile africane, și nu din Arabia sau Pakistan, acolo unde vălurile integrale sunt o practică. O identificare a tipurilor de văluri islamice se poate face pe Islamic Fashion .

    Votul de ieri vine pe fondul altei dovezi de intoleranţă al administraţiei de la Paris, cu privire la rromi. Totuși, sprijinul popular este covârșitor: un sondaj internaţional din aprilie-mai al Pew Research Center a arătat că 8 din 10 francezi sprijină legea interzicerii purtării vălului integral.

   

    Sunt femei care vor continua să poarte vălul. Kenza Drider este singura femeie care a purtat vălul integral la audierea în faţa comisiei parlamentare, atunci când se realiza proiectul de lege. Ea a declarat pentru AP că „legea este ilegală. Este împotriva libertăţii individuale, a libertăţii religiei, a libertăţii conștiinţei." În faţa noii legi, ea afirmă că „îmi voi trăi viaţa ca și mai înainte, cu vălul integral." „Aștept amenda" mai spune Drider, care a anunţat că va apela la Curtea Drepturilor Omului.