Salvarea minerilor chilieni, între dramă, miracol și breaking news

225

Florencio Avalos este primul dintre cei 33 de mineri chilieni care a fost scos din subteran, după 68 de zile petrecute în mina San Jose (Chile). Evenimentul a avut loc la ora 6:10 a României. Avalos a fost îmbrăţişat de preşedintele statului Chile, Sebastian Pinera, precum şi de soţia şi fiul său. Preşedintele Pinera a declarat imediat că salvarea minerilor este un „miracol".

   

    La scurt timp, a fost adus la suprafaţă un al doilea miner, Mario Sepulveda Espina, iar după încă o oră, al treilea miner, Juan Illanes.

    Preşedintele Boliviei, Evo Morales este aşteptat să sosească la mina San Jose pentru a-l saluta pe Carlos Mamani, unul dintre minerii captivi, de naţionalitate boliviană, conform BBC.

    Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat, ieri, sprijinul faţă de eforturile de salvare a minerilor. „În timp ce salvarea este departe de a se fi încheiat şi rămâne de îndeplinit o sarcină dificilă, noi ne rugăm ca prin harul lui Dumnezeu minerii să fie aduşi la lumină în siguranţă şi să se întoarcă la familiile lor cât mai curând", a declarat Obama, notează Associated Press.

    Salvarea minerilor chilieni blocaţi în subteran este cel mai mediatizat eveniment din America Latină, de la Eva Peron încoace. Peste 1.000 de jurnalişti urmăresc la faţa locului operaţiunile de salvare a minerilor, 25 de jurnalişti fiind trimişi numai din partea postului BBC.

    Familiile minerilor se află, de asemenea, în centrul atenţiei. Jurnaliştii le solicită permanent declaraţii şi interviuri, iar unele dintre rudele minerilor au început să ceară la rândul lor bani pentru a face declaraţii.

    Drama minerilor blocaţi sub pământ a contribuit la dezvoltarea economiei locale, sectorul hotelier şi serviciile de taximetrie fiind printre cele mai câştigate, notează Mediafax.

    Davitt McAteer, expert american în securitatea minelor, a declarat că operaţiunea de aducere la suprafaţă implică riscuri nebănuite. „Nu este puţul unui lift", spune McAteer, ci un puţ de 610 m în adâncime, unde pot să apară probleme neaşteptate, cum ar fi blocarea capsulei de salvare.