CE vrea interzicerea fumatului în spaţiul public, fără excepţii

43

Un proiect legislativ care urmăreşte interzicerea fără excepţii a fumatului în locurile publice, în toată Uniunea Europeană, se află pe agenda executivului comunitar de la Bruxelles, a anunţat John Dalli, comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului.

 

“Avem nevoie de o interzicere completă a fumatului în toate spaţiile publice, în transporturi şi la locul de muncă”, a declarat Dalli, într-un interviu acordat luni cotidianului german Die Welt, despre proiectul “O Europă fără fumat!”. Măsurile avute în vedere la Bruxelles vizează eliminarea excepţiilor privind interdicţia fumatului în locurile publice. Aceasta include excepţii precum cea din Belgia, unde fumatul este permis în diverse localuri, cât timp personalul nu serveşte mâncare, informează Mediafax. Dalli a subliniat că o astfel de practică este nocivă, deoarece “nu este vorba doar de sănătatea vizitatorilor, ci şi de cea a angajaţilor.”

Practica în teren a arătat că legislaţia în vigoare nu este întotdeauna aplicată. Este cazul Greciei, unde mai multe inspecţii au condus Ministerul Sănătăţii să recunoască eşecul aplicării măsurii de interdicţie. Potrivit investigaţiilor la faţa locului, opt din zece baruri greceşti nu respectă interdicţia împotriva fumatului în public care a fost dată în anul 2009.

Dalli a atras atenţia şi asupra implicaţiilor economice ale unei interdicţii totale, spunând că “din cauza morbidităţii ridicate pe care o produce, fumatul dăunează economiei prin diminuarea productivităţii şi împovărează sistemul de sănătate cu costuri anuale de miliarde de euro.” Fumatul ucide aproximativ 650.000 de europeni în fiecare an, potrivit publicaţiei Die Welt.

Pe lângă interzicerea fumatului în locurile publice, Comisia Europeană ar putea impune reducerea cantităţii de nicotină şi alte substanţe toxice care dau dependenţă, din ţigări. Comisarul pentru Sănătate a precizat că executivul are în vedere şi reguli pentru a reduce vizibilitatea produselor pe bază de tutun şi atractivitatea ambalajului lor. El a oferit ca exemplu pozitiv interdicţia din Marea Britanie care vizează vânzarea de ţigări în supermarketuri.

Puterea exemplului este arma secretă pe care doreşte să mizeze şi premierul Rusiei, Vladimir Putin, care i-a îndemnat săptămâna aceasta pe membrii Guvernului să renunţe la fumat. Aceasta în contextul în care statistici recente arată că doi din trei ruşi fumează. Un plan de acţiune publicat de puţină vreme de Guvernul rus intenţionează să reducă numărul fumătorilor cu 25%. Principala metodă de realizare a acestui obiectiv o constituie interzicerea fumatului în locurile publice, până în 2015.

În ţara noastră, statisticile arată că 57% dintre românii fumători vor să se lase de fumat. Aproximativ 55% dintre cei care au încercat au avut deja mai mult de trei tentative eşuate, scrie ziarul Adevărul. Potrivit informaţiilor ProTv, în ultima perioadă, numărul românilor care au apelat la ajutorul specialiştilor pentru a renunţa la fumat a crescut de trei ori.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii informează că circa 50% din fumători mor din cauza bolilor provocate de substanţele nocive din ţigări, precum cancerul pulmonar, cel esofagian sau gastric.