Galerie Foto: Lucruri de familie

19

Huang Qinqjun a petrecut aproape un deceniu călătorind în zone izolate ale Chinei pentru a-i convinge pe niște oameni, dintre care unii nu au fost fotografiaţi niciodată, să își scoată în faţa casei toate lucrurile pe care le posedă și să pozeze pentru el.

Fotografiile lui arată frânturi simbolice din viaţa a milioane de chinezi săraci, aparent „necontaminaţi" de modernizarea prin care au trecut cei din orașe. Privite mai de aproape însă, notează BBC, aceste fotografii arată schimbările sociale enorme care au avut loc într-o singură generaţie. Așa se face că într-o fotografie a unui cuplu de fermieri în vârstă, în faţa casei lor de lut se poate vedea un televizor cu ecran plat, o antenă satelit, un DVD player și un telefon digital.

„Vieţile oamenilor s-au schimbat enorm. Poate că veniturile lor nu au fost afectate în aceeași măsură în care au fost afectate veniturile celor de la oraș, dar gândirea lor a fost, cu siguranţă," a declarat Huang. Fotograful spune că unul dintre avantajele călătoriilor sale în zone izolate este acela că oamenii săraci nu au așa de multe lucruri încât să refuze să le scoată în faţa casei pe motiv că e un efort prea mare.

Una dintre schimbările interesante pe care le-a observat Huang a fost aceea că, dacă în 1950, cele mai dorite bunuri ale cuplurilor recent căsătorite erau: mașina de cusut, bicicleta, ceasul și radioul, în 1980, cele mai importante bunuri erau televizorul, mașina de spălat, aparatul pentru gătit orezul și frigiderul.