Schimbare de macaz: consilieri pentru reorientarea persoanelor gay renunţă la job

62

Exodus International, cea mai veche și cea mai mare organizaţie creștină dedicată consilierii persoanelor care simt atracţie faţă de același sex, se închide. În aceeași zi în care organizaţia emitea acest anunţ (19 iunie), directorul Exodus a transmis un mesaj în care își cere scuze pentru suferinţa pe care a produs-o în timpul activităţii sale în organizaţie.

Boardul director Exodus a decis prin vot unanim să închidă organizaţia, motivând, prin intermediul directorului Tony Moore, că „deși nu negăm modul în care Dumnezeu s-a folosit de Exodus pentru a influenţa mii de oameni, totuși o nouă generaţie de creștini caută o schimbare – și vor să fie auziţi".

Fundaţia Exodus are peste 260 de filiale, atât în cabinete de consiliere, cât și în biserici. Cei mai mulţi membrii ai reţelei sunt „laici", doar câţiva făcând parte din centre specializate pe consiliere, iar alţii sunt preoţi de biserică.

„Exodus este o instituţie importantă pentru lumea creștină conservatoare, însă a încetat să fie un organism viu, care respiră", a explicat și Alan Chambers, președintele organizaţiei. În 2010, filiala Exodus din Orlando avea 20 de angajaţi. Astăzi are 9, iar în iulie va avea 3, înainte să se închidă complet. „Exodus a fost o torţă în discuţiile creștine despre homosexualitate și probabil va mai fi așa pentru o vreme," a apreciat Warren Throckmorton, profesor de psihologie la Grove City College și observator al mișcării ex-gay.

Însă declaraţia lui Chambers lasă să se întrevadă necesitatea schimbării: „dintr-o perspectivă iudeo-creștină, persoanele cu o orientare homosexuală, heterosexuală sau de orice alt fel sunt fii și fiicele risipitoare. Exodus International este fiul cel mare, fratele fiului risipitor, care încearca să (…) judece cine este și cine nu este demn de Împărăţia lui Dumnezeu. Domnul ne cheamă să fim tatăl [din pildă] – să îi primim cu braţele deschise pe toţi, să iubim fără rezerve," a mai spus Chambers.

Pe site-ul Exodus sunt stipulate valorile și misiunea organizaţiei care se va închide, astfel: „Credem că atracţiile între persoane de același sex sunt multi-cauzale, adică factori multipli conduc la dezvoltarea acestei frământări. Mulţi cercetători, creștini și seculari deopotrivă, au încercat să reducă subiectul la simpla alegere sau la genetică. Noi credem că niciuna dintre variante nu reușește să redea complexitatea acestei chestiuni, ci doar invalidează oamenii care sunt atrași de persoane de același sex.

Credem că orice expresie sexuală în afara unei relaţii monogame de căsătorie între un bărbat și o femeie încalcă graniţa intenţiei creatoare a lui Dumnezeu privind exprimarea sexuală și este păcătoasă. Homosexualitatea nu este un păcat nici mai mare, nici mai mic decât altele, și nu este factorul determinant în relaţia cu Iisus Christos."

Directorii Exodus au mai spus că filialele existente vor mai funcţiona probabil, însă vor intra sub tutela bisericilor, nemaiavând o fundaţie-mamă la care să se raporteze. În locul Exodus, va fi lansată o altă organizaţie, despre care nu se cunosc încă detalii.

Într-un mesaj publicat separat, pe site-ul organizaţiei, Chambers mărturisea că se simte vinovat pentru faptul că, deși au avut intenţii bune, el și membrii organizaţiei sale i-au rănit de multe ori pe cei cu o altă orientare sexuală decât cea hetero.

„Îmi pare rău pentru durerea și rănirea pe care mulţi dintre voi au experimentat-o. Îmi pare rău că unii dintre voi au petrecut ani de zile luptându-se cu rușinea și vina când simţămintele voastre de atracţie nu s-au schimbat. Îmi pare rău că am promovat eforturile de schimare a orientării sexuale și teoriile reparatorii privind orientarea sexuală, care i-au stigmatizat pe părinţi. Îmi pare rău că, deși vă cunoșteam pe unii dintre voi foarte bine, am omis să recunosc public faptul că persoanele homosexuale pe care le știu sunt în amănunt la fel de capabile să fie părinţi minunaţi așa cum sunt și persoanele heterosexuale pe care le cunosc. Mai presus de orice, îmi pare rău că mulţi aţi interpretat respingerea religioasă din partea creștinilor drept o respingere din partea lui Dumnezeu."

Anunţul a venit înainte de cea de-a 38-a ediţie a Conferinţei pentru Libertate, organizată anual de Exodus, dar și înaintea unei ediţii speciale a emisiunii „Our America", având în atenţie subiectul „Dumnezeu și homosexualii". În cadrul acestei emisiuni, Alan Chambers, președintele Exodus, discută reconciliator cu persoane homosexuale care au fost rănite în vreun fel sau altul de biserica creștină.

Mărturisirea lui Chambers vine la doar două luni după ce John Paulk, considerat ani de zile drept un simbol al mișcării ex-gay a emis o declaraţie potrivit căreia "îi pare foarte, foarte rău pentru durerea pe care a provocat-o" predicând că homosexualii și lesbienele ar putea deveni heterosexuali prin intermediul rugăciunii și consilierii. În aprilie 2013, Paulk a anunţat și că mariajul său cu Anne (care se descrie ca fiind o fostă lesbiană) a luat sfârșit. „Daţi-mi voie să fiu clar: nu cred că terapia reparatorie schimbă orientarea sexuală; de fapt, face o groază de rău multor oameni," a mai declarat Paulk, citat de RNS. Anne, soţia lui, nu îi împărtășește însă opinia: „Concluziile lui și concluziile mele sunt foarte diferite în puncte esenţiale. Christos încă lucrează schimbând vieţi pentru a le conforma voinţei lui Dumnezeu, exprimată în Biblie."

Închiderea organizaţiei Exodus vine în plină schimbare de mentalitate a americanilor privind homosexualitatea. Un recent sondaj Gallup a arătat că mai mult de jumătate dintre americani (59%) consideră că relaţiile homosexuale sunt „acceptabile din punct de vedere moral". Procentul reprezintă o creștere cu 19 unităţi faţă de rezultatele unui sondaj similar efectuat în 2001. Aceste statistici sunt corelate și cu sprijinul tot mai puternic acordat comunităţii gay de președintele american Barak Obama.

Terapia reparatorie, cunoscută și sub denumirea de terapie de reconversie este un subiect controversat în Statele Unite. În toamna anului trecut, o lege care interzicea consilierea pentru reorientarea sexuală a fost contestată în instanţă de un grup de persoane care au mărturisit public că această formă de terapie a funcţionat în cazul lor.