România – „raiul” traficanţilor de persoane

153

România este ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru traficul de persoane în scopul muncii forţate sau exploatării sexuale, aproximativ o treime dintre victime fiind copii, precizează Departamentul de Stat al SUA, în raportul pe 2013 privind acest fenomen.

Românii care devin victime ajung în Austria, Azerbaidjan, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia şi Marea Britanie, unde sunt forţaţi să muncească pe salarii mizere sau sunt obligaţi să tâlhărească şi să cerşească.

Cea mai vulnerabilă categorie o reprezintă copiii, fie dintre cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, fie dintre cei cu dizabilităţi.

„Pentru al patrulea an consecutiv, Guvernul nu a acordat fonduri ONG-urilor care oferă asistenţă victimelor traficului de persoane şi nu a asigurat în Bucureşti adăposturi destinate în exclusivitate adulţilor şi copiilor victime ale traficului de persoane", se arată în raportul citat de Mediafax.

În schimb, pedepsele cu închisoarea între 1 şi 15 ani prevăzute de legislaţia românească sunt „suficient de severe", iar numărul de urmăriri şi condamnări în justiţie a crescut.