Scriitoare indiancă omorâtă de talibani

63

O scriitoare indiancă, ale cărei memorii despre cum a scăpat de talibani au fost transformate într-un film la Bollywood, a fost împușcată fatal de către miliţia din Afganistan.

Conform poliţiei indiene, mai mulţi insurgenţi talibani au intrat peste ea în casă, l-au legat pe soţul ei, iar pe ea au răpit-o. Sushmita Banerjee a fost găsită a doua zi, decedată în faţa unei școli religioase de la marginea orașului Sharana. Fusese împușcată de 20 de ori.

Banerjee a intrat în atenţia publicului în 1995, când a publicat cartea A Kabuliwala's Bengali Wife. Cartea spune povestea vieţii ei, cum s-a măritat pentru iubire și s-a mutat în Afganistan pentru a fi cu soţul ei, dar și despre viaţa ei acolo, cum a fost hăituită de talibani și cum a reușit să scape și să se întoarcă în India.

Talibanii i-au închis dispensarul improvizat acasă, pentru că l-au perceput ca o afacere, iar femeile nu aveau voie să aibă afaceri. Au urmat şi alte reguli. Femeile trebuiau să poarte mereu portul tradiţional, să nu iasă din casă fără soţ, să nu asculte radio, să nu facă cumpărături și trebuiau să își tatueze pe mâna stângă numele soţului, scrie CNN.

În 2003, cartea ai a devenit un film cu titlul „Fuga din Afganistan". Se pare că filmele de la Bollywood sunt foarte populare în Afganistan, unde probabil a căpătat atenţia talibanilor. Banerjee spera ca într-o zi să revină în ţară și să elibereze femeile, dar nu a mai apucat.