Securitatea din SUA înregistrează telefoanele a milioane de americani

11

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA înregistrează zilnic datele convorbirilor telefonice a milioane de americani, clienţi ai companiei Verizon, una dintre cele mai mari în domeniul telecomunicaţiilor în SUA.

La ora actuală, printr-un ordin ultra-secret al unui tribunal, NSA înregistrează informaţii referitoare la convorbirile telefonice care se realizează atât în SUA, cât şi între SUA şi alte ţări. Aceste informaţii cuprind numerele de telefon ale ambelor părţi, durata convorbirii şi localizarea acestora; se pare că nu s-ar înregistra conţinutul în sine al convorbirilor, notează The Guardian. Aceste informaţii sunt înregistrate de la toţi clienţii, indiferent dacă sunt sau nu persoane care dau de bănuit, fapt atipic, deoarece în mod normal se autoriza înregistrarea convorbirilor unui anumit grup de persoane, cum ar fi teroriştii.

Tribunalul secret Foreign Intelligence Surveillance (FISA) a autorizat guvernul, la data de 25 aprilie, să înregistreze informaţii din convorbirile telefonice timp de trei luni, până la data de 19 iulie. În timpul guvernului Bush, s-au realizat astfel de înregistrări, însă este prima dată când se confirmă că acelaşi lucru se întâmplă şi în guvernul Obama.

Pănă în prezent, se pare că doar compania Verizon este sub incidenţa acestui ordin, deşi alte rapoarte arată că s-au obţinut date şi de la alte companii, în trecut.

Înregistrarea acestor date reprezintă o formă abuzivă de supraveghere a cetăţenilor, însă autorităţile susţin că folosesc aceste date pentru a descoperi posibile asocieri periculoase. Această iniţiativă a luat fiinţă în octombrie 2001, după atacul de la 11 septembrie, în timpul mandatului Bush. Cu toate acestea, veștile despre activitatea organizaţiei a surprins opinia publică. Dezvăluirile arată însă că NSA nu mai este aceeaşi: la început ţinta era spionajul în străinătate, iau acum se ocupă de comunicaţiile cetăţenilor de rând. Frank Church, un senator democrat din Idaho, care a luat parte în această investigaţie, spunea că NSA îşi poate schimba oricând orientarea, iar atunci niciun american nu va mai avea parte de intimitate şi confidenţialitate.