Factori care favorizează dezvoltarea cancerului de col uterin

91

La ora actuală, cancerul de col uterin este prima cauză de deces în rândul româncelor cu vârste între 15 şi 44 ani, România aflându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii provocate de această boală.

În fiecare zi, în România, 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decât în Europa, în general. În plus, boala ucide 6 românce, de 4 ori mai mult decât ucide, în general, în Europa. Cancerul de col uterin este greu de depistat în stadiu incipient, pentru că nu prezintă simptome, de aceea se recomandă teste regulate Papanicolau şi acordarea atenţiei la orice modificare, notează gandul.info.

Medicii în domeniu au alcătuit o listă cu cele mai importante cauze ale cancerului de col uterin:

– Infecţia cu Papiloma virus uman (HPV) : este cel mai important factor de risc. Începerea vieţii sexuale la o vârstă fragedă și/sau sexul cu parteneri multipli creşte riscul de infectare. În plus, studii recente au demonstrat că folosirea prezervativului nu este cea mai bună soluţie pentru a evita infectarea.

– Fumatul: femeile care fumează au un risc de două ori mai mare de a suferi de cancer de col uterin, deoarece fumul de ţigară nu afectează numai plămânii, ci şi alte organe, precum colul uterin şi contribuie la apariţia cancerului.

– Infecţia cu Chlamydia: Chlamydia este o bacterie care se transmite pe cale sexuală şi poate infecta sistemul genital feminin; infecţia este asimptomatică.

– Infecţia cu HIV: acest virus, care provoacă SIDA, slăbeşte sistemul imunitar, prin urmare creşte riscul de infecţie cu HPV, care constituie una dintre cele mai importante cauze ale cancerului de col uterin.

– O alimentaţie săracă în fructe şi legume: este de asemenea un factor de risc.

– Anticoncepţionalele: folosirea acestora pe termen lung poate duce la dezvoltarea acestei boli.

– Femeile cu un istoric de sarcini multiple.

– Statutul socio-economic: un statut socio-economic scăzut predispune la cancerul de col uterin, deoarece acestea nu au posibilitatea de a face un test Papanicolau în mod regulat.

– Moştenirea genetică: studiile au arătat că femeile care au avut în familie (mamă, surori) cazuri de cancer de col uterin, au un risc mai mare decât cele care nu au avut.

Această boală are o rată de supravieţuire de 100%, dacă este depistată la timp, de aceea, medicii ginecologi recomandă un control de rutină, un test Papanicolau şi o vizită la medic cel puţin o dată pe an. Tratamentele care se folosesc în prezent sunt mai accesibile şi mai puţin toxice.