Vaticanul mulţumește presei pentru ajutorul dat în scandalul abuzurilor

23

Oficialul însărcinat de Vatican să investigheze infracţiunile sexuale a recunoscut că mass media americane au ajutat Biserica în confruntarea cu scandalul abuzului.

Părintele Robert Oliver, care activează ca avocat în Boston, a adresat mulţumiri presei în cadrul discursului susţinut la recepţia distincţiei „Agent al Dreptăţii".

Oficialii au declarat că circa 600 de cazuri de abuz, dintre care cele mai multe ar fi avut loc între anii 1965 și 1985, sunt raportate autorităţilor în fiecare an. Aceste abuzuri au fost descoperite de presa americană din Boston în anul 2002.

În trecut, Vaticanul a acuzat reprezentanţii media că au transmis informaţii despre aceste incidente în mod iresponsabil. Însă discursul părintelui Olivier a punctat aportul jurnaliștilor la „păstrarea energiei" în lupta contra abuzurilor.

Săptămâna trecută, Oliver a fost numit în funcţia de procuror general în probleme privind abuzul comis de preoţi asupra copiilor la Vatican. El a promis să arate „toleranţă zero" faţă de preoţii abuzatori, sau faţă de oficialii bisericii despre care s-ar descoperi că au abuzat copii, a notat BBC.