GfK: Românii au o încredere oarbă în prezervativ

306

Doar 30% dintre români ştiu că nicio metodă contraceptivă nu te apără de contractarea bolilor cu transmitere sexuală şi că nu este 100% sigură. Ei sunt puţin familiarizaţi cu privire la bolile cu transmitere sexuală care afectează femeile.

Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat de GfK Healthcare România, studiu conform căruia mai puţin de 25% dintre persoanele intervievate cunosc detalii despre bolile cu transmitere sexuală care le afectează în special pe femei, boli precum candidoza, chlamidia, HPV, vaginoza, condiloame, tricomonaza. Studiul a arătat că lipsa de informare despre aceste boli este mare chiar şi printre femei.

Majoritatea românilor cred că prezervativul este o metodă contraceptivă suficientă pentru protejarea împotriva unei astfel de boli. De asemenea, majoritatea respondenţilor au declarat că ştiu că schimbarea frecventă a partenerului sporeşte riscul contractării unei boli cu transmitere sexuală (BTS), chiar dacă se foloseşte prezervativul.

O treime dintre persoanele intervievate au ştiut că atingerea pielii infectate poate să provoace contaminarea cu BTS. Ambele sexe sunt predispuse în egală măsură să contracteze o astfel de boală: este opinia a 73% dintre respondenţi. Persoanele care prezintă cel mai mare risc de contractare a BTS sunt prostituatele, cred 90% dintre români. Risc mare de contractare a BTS prezintă şi persoanele care schimbă frecvent partenerii, susţin 78% dintre români, precum şi cei care au o igienă precară (65% dintre români cred acest lucru).

Aproape toţi respondenţii au recunoscut printre bolile cu transmitere sexuală SIDA, sifilisul şi hepatita. Tinerii cu vârste până în 25 de ani susţin că sunt bine informaţi cu privire la SIDA, iar 2 din 3 adulţi cu vârste între 18 şi 35 de ani, din mediul urban, cred că ştiu şi pot să spună multe lucruri despre SIDA.

Respondenţii au declarat că ştiu anumite informaţii şi despre alte BTS, precum gonoreea, herpesul genital şi scabia, aceste boli fiind cunoscute de femei şi de bărbaţi în egală măsură.

Trei din 4 români afirmă că nu au avut niciodată o boală cu transmitere sexuală. Dintre cei care au recunoscut că au avut o BTS, cca. 50% au fost diagnosticaţi cel puţin o dată cu candidoza urovaginală.

„Putem trage concluzia că anumite boli cu transmitere sexuală au devenit mai cunoscute atât datorită mass-media şi a campaniilor de informare, în special pentru bolile grave sau demult cunoscute, precum SIDA, herpesul genital, HPV, sifilis, cât şi prin confruntarea cu o boală cu transmitere sexuală, fie personal, fie prin intermediul partenerului. Prin urmare, românii au în continuare nevoie să fie informaţi în legătură cu pericolul bolilor cu transmitere sexuală, în general şi specific, şi a impactului acestora asupra calităţii şi costului vieţii lor", a declarat Irina Crăciunescu, senior research consultant GfK Healthcare România.

Studiul realizat de GfK Healthcare România a constat în intervievarea online a unui număr de 600 de utilizatori de Internet, cu vârste între 18 şi 50 de ani, din mediul urban. Eroarea maximă de eşantionare este ±4%.

(Foto: funnyblog.ro)