Ce dezvăluie profilul tău de Facebook despre personalitatea ta

883

Cuvintele și frazele pe care le folosesc utilizatorii pe Facebook și subiectele lor de interes ar putea dezvălui mai multe informaţii despre aceștia, de la sexul și vârsta lor, până la trăsăturile de personalitate, arată un studiu american publicat în jurnalul de specialitate PLOS ONE.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au analizat profilele de Facebook a 75.000 de utilizatori. Pentru acest experiment, oamenii de știinţă au folosit tehnica „vocabularului deschis" (open vocabulary) care le-a permis să observe care sunt considerate a fi cele mai importante cuvinte și fraze. Totodată, voluntarii au participat la câteva teste de personalitate, concentrate asupra a cinci dimensiuni: extravertit (sociabil, activ), caracter agreabil (amabil, de încredere), conștiincios (responsabil, auto-controlat), nevrotic (depresiv, anxios), sincer (intelectual, artistic).

În urma analizei, cercetătorii au descoperit corelaţii între limbajul folosit și trăsăturile de personalitate, sex și vârstă. De exemplu, aceștia au observat că persoanele caracterizate de stabilitate emoţională vorbesc despre activităţile lor sociale plăcute, de la „sport" și „vacanţe", până la „biserică", „binecuvântări" și „succes". Pe de altă parte, introvertiţii au tendinţa de a fi mai interesaţi de produsele media japoneze, precum anime, manga sau emoticoanele japoneze, dar și de activităţi solitare, lucru care a reieșit din cuvintele frecvent folosite de aceștia: „computer", „internet" sau „citit". Persoanele extravertite foloseau cuvinte care denotau activităţi sociale, precum „petrecere", „băieţi", „domnișoare", „te iubesc". Cei mai puţin intelectuali foloseau adesea cuvinte prescurtate folosite frecvent în social media, precum „2day", „ur", „every 1".

De asemenea, bărbaţii folosesc mai frecvent pronumele posesiv (al meu) decât femeile, atunci când vorbesc despre partenerul de viaţă, utilizând formule precum „soţia mea", „iubita mea". În schimb, femeile însoţeau termenii „soţ" sau „iubit" de atribute precum „minunat" sau făcând referire la partenerul altei persoane (soţul/iubitul ei).

În plus, cu ajutorul modelului utilizat, cercetătorii susţin că au reușit să determine sexul utilizatorului cu o acurateţe de 91,9%.

Oamenii de știinţă punctează însă că „la fel ca în multe studii în domeniul știinţelor sociale, această cercetare este încă obiectul prelevării de probe și prejudecăţi sociale de dezirabilitate". Ei punctează dependenţa de context a legăturilor dintre limbă și variabilele psihosociale.