5 probleme de sănătate indicate de afecţiunile dentare

59

În anumite cazuri, bolile dinţilor și ale gingiilor ar putea indica mai mult decât necesitatea unui consult stomatologic de specialitate. Cercetările au arătat că unele probleme ale cavităţii bucale ar putea fi un simptom sau o complicaţie a unor afecţiuni cronice precum diabetul sau bolile de inimă.

Publicaţia Live Science prezintă câteva probleme de sănătate indicate de afecţiunile dinţilor și gingiilor:

1. Diabetul – această afecţiune afectează fluxul sângelui în vase, lucru care favorizează infectarea gingiilor, avertizează Centrul Medical al Universităţii de Stat din Ohio. De asemenea, nivelul ridicat al glocozei din gură contribuie la dezvoltarea bacteriilor. Circa 73% din cazurile de diabet ar putea fi identificate de medicii stomatologi, pe baza numărului de dinţi lipsă și a deschiderilor anormale dintre dinţi și gingii, arată un studiu din 2011. Acurateţea diagnosticului ar putea crește până la 92 de procente în cazul în care stomatologii iau în considerare și testele de sânge.

2. Bolile de inimă – persoanele care suferă de paradontită au un risc cu 19 procente mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, a arătat un studiu din 2003 care a analizat nouă cercetări anterioare. Unii specialiști cred că fenomenul apare din cauza inflamaţiei produse în organism de această afecţiune, iar alţii sunt de părere că bacteriile din gură ar putea ajunge în fluxul sangvin, lucru care contribuie la acumularea plăcii bacteriene în artere. Pe de altă parte, Asociaţia Americană pentru Inimă puncta anul trecut că nu există dovezi concluzive care să arate o legătură între bolile gingivale și cele de inimă. Însă organizaţia nota că ambele afecţiuni împărtășesc câţiva factori de risc, precum diabetul, vârsta înaintată sau fumatul.

3. Bolile respiratorii – dr. Donald Ratcliffe, directorul departamentului de medicină dentară de la Spitalul Universitar Staten Island, punctează că bacteriile din gură pot ajunge și în plămâni, lucru care favorizează dezvoltarea bolilor respiratorii, precum pneumonia. Cele mai expuse pericolului sunt persoanele care suferă de afecţiuni care le periclitează sistemul imunitar.

4. Artrita genunchiului – în urma unei cercetări efectuate în 2012, experţii au observat că din 36 de pacienţi care sufereau de artrită la genunchi, cinci dintre aceștia prezentau bacterii gingivale în lichidul sinovial, găsit în articulaţii. În cazul altor doi participanţi au găsit o potrivire genetică între bacteriile din acest fluid și cele din gură.

5. Probleme de sarcină și de naștere – studiile au descoperit o legătură între parodontită și nașterea prematură, lucru care ar putea fi provocat de răspunsul sistemului imunitar la astfel de infecţii. De asemenea, un studiu australian a descoperit că femeile care suferă de această afecţiune rămân însărcinate mai greu, spre deosebire de cele care nu au parodontită.