Ce faci dacă angajatorul îţi cere parola pentru Facebook

154

Parola de la Facebook sau jobul! Nu e un secret că odată cu explozia social media, angajatorii au la dispoziţie noi mijloace de a cunoaște candidaţii la un post de lucru. Nimic nu va sta în calea unui angajator dornic să sondeze identitatea virtuală a unui viitor angajat. Nici măcar parola acestuia de Facebook.

Tot mai mulţi angajatori solicită aplicanţilor pentru un loc de muncă să le predea numele de utilizator și parola pentru Facebook, în cazul în care, din motive de protejarea a intimităţii profilul respectiv nu este vizibil pentru public. „Trebuie să presupui că [angajatorii] vor fi interesaţi de acea informaţie," a explicat Anthony Avallone, un consilier american pentru ocuparea forţelor de muncă, citat de CBN.

Sigur că orice candidat poate refuza să ofere aceste date. Însă concurenţa acerbă pentru un job îi poate determina să cedeze.

Într-o declaraţie oficială, Facebook confirmă că „nimeni nu are dreptul de a solicita informaţia de log in pentru a accesa contul altcuiva."

Două state din SUA – Illinois și Maryland – au propus legi pentru protejarea indivizilor de astfel de solicitări. Cât timp practica este însă legală, persoana care își caută un loc de muncă poate refuza politicos cererea, conform sfatului oferit de Bridget Lichtinger, consilier pe probleme de carieră. Lichtinger e de părere că nu ar fi nicio problemă dacă angajatul ar răspunde cererii spunând simplu „nu mă simt confortabil să vă dau aceste date, însă pot face contul vizibil pentru dumneavoastră."