Facebook încalcă legile europene privind utilizarea datelor

520

În luna ianuarie, s-a făcut un mare tam-tam pe reţeaua de socializare după ce administratorii au anunţat niște schimbări în politicile privind securitatea datelor utilizatorilor. Ceea ce trebuia să fie o măsură pentru o mai bună aliniere la politicile UE s-a dovedit a fi mai mult praf în vânt.

Un raport realizat de către Universitatea din Leuven, la cererea unei comisii de protecţie a datelor din Belgia, arată că, în ciuda schimbărilor din ianuarie, Facebook încalcă în continuare legile europene. Deși compania a dorit o simplificare a procedurilor, raportul critică faptul că utilizatorii nu sunt ghidaţi corespunzător pentru a face faţă labirintului de setări și pentru a putea controla ce se întâmplă cu ceea ce publică.

De asemenea, raportul precizează că utilizatorii nu au posibilitatea de a controla afișarea postărilor sponsorizate și nici nu pot opri colectarea datelor de localizare, decât dacă schimbă setările chiar din telefon. Dar cea mai mare problemă apare la „setările default ale Facebook” în ce privește colectarea și prelucrarea datelor pentru terţe părţi ce vor să facă publicitate în reţea, scrie The Guardian.

Politicile Facebook sunt deja investigate de către autoritatea daneză de protecţie a datelor și de către gruparea Article 29, formată din experţi reprezentativi în ce privește securitatea datelor, din fiecare stat membru UE. De asemenea, în luna aprilie, Facebook Irlanda va apărea în faţa Curţii Comerciale din Viena pentru a se apăra în primul proces intentat de utilizatori ai reţelei.

Un student de 26 de ani din Austria a intentat procesul, la care s-au adăugat alţi 25.000 de utilizatori europeni. Max Schrems, student la drept, a dat în judecată compania pentru că ar viola legile europene și drepturile utilizatorilor prin faptul că urmărește activitatea acestora pe alte site-uri și aplicaţii externe și că ar furniza mai departe informaţiile Agenţiei Naţionale de Securitate americane, prin programul PRISM de colectare a datelor, demascat de Edward Snowden, în 2013.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.