90 de creștini, răpiţi de Stat Islamic în nordul Siriei

648

Cel puţin 90 de civili creștini au fost răpiţi din mai multe sate din Siria, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul în Marea Britanie.

Potrivit organizaţiei, la primele ore ale dimineţii, militanţii islamiștii ai grupării extremiste Stat Islamic (SI) ar fi efectuat un raid în satele din vecinătatea orașului Tel Hamar (nord-estul Siriei), sate locuite de creștini asirieni. Zona se află sub conotrol kurd, iar atacul SI a survenit la scurt timp după ce kurzii sirieni au lansat o nouă ofensivă împotriva grupării extremiste, relatează The Guardian.

Între timp, Organizaţia Naţiunilor Unite a calificat acţiunile extremiștilor asupra minoritarilor etnici și religioși din Irak drept „un genocid”, scrie Agerpres.

Miliţiile extremiste au avut constant ca ţinte comunitatea kurdă, pe cea yazidită, cea turkmenă și altele, în ceea ce „pare a fi o politică deliberată având ca scop distrugerea, suprimarea sau expulzarea acestor comunităţi în mod permanent din zonele aflate sub controlul lor” (al miliţiilor — n.r.), se arată într-un raport al Misiunii ONU la Bagdad și al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului.

Potrivit documentului citat, „multe încălcări și abuzuri comise de SI ar putea fi considerate drept crime de război, crime împotriva umanităţii și posibil genocid”.

Cu doar câteva zile în urmă, luptătorii SI au executat 150 de civili în Vestul Irakului, acolo unde militanţii se luptă pentru obţinerea controlului asupra orașului Al-Baghdadi.