Îţi place o postare pe Facebook? Află ce spune asta despre tine

211

Dacă apeşi butonul "like" pentru a arăta că îţi place un status, o fotografie sau pagina oficială a unei companii, poate că nu te aştepţi ca acest lucru să însemne prea mult, decât eventual pentru prietenii tăi care văd această acţiune. Însă un grup de cercetători de la Cambridge a reuşit să creeze un profil detaliat al fiecărui utilizator Facebook care a participat la studiu, doar pe baza like-urilor pe care acestea le-a dat de-a lungul timpului.

Studiul, efectuat pe un număr de peste 58.000 de utilizatori Facebook, în perioada 2007 – 2012 şi publicat ieri în Proceedings of the National Academy of Sciences, demonstrează că like-urile „pot dezvălui o serie de caracteristici personale, între care orientarea sexuală, etnia, vârsta, sexul, convingerea religioasă, orientarea politică, trăsăturile de personalitate, coeficientul de inteligenţă, gradul de fericire, dar şi dependenţa de anumite substanţe".

Datele au fost preluate de pe profilurile Facebook ale voluntarilor, cu ajutorul aplicaţiei myPersonality, şi introduse într-un algoritm creat special cu acest scop de către unul dintre cercetători, David Stillwell. Apoi, algoritmul a reuşit să creeze tipare, după care a identificat, cu acurateţe, anumite trăsături.

Cea mai mare acurateţe s-a înregistrat la identificarea etniei şi sexului, caucazienii şi afro-americanii fiind identificaţi corect în 95% din cazuri, iar femeile şi bărbaţii în 93%. Creştinii şi musulmanii au fost identificaţi corect în 82% dintre cazuri.

Concluziile nu sunt surprinzătoare, afirmă David Jacobs, consilier pentru clienţi în cadrul Electronic Privacy Information Center. „Aceasta nu este o particularitate a reţelei Facebook sau a reţelelor sociale. Dar aceasta este, cu siguranţă, o implicaţie a colectării de date în contextul modern. Colectarea unei cantităţi mari de informaţii poate să conducă la predicţii sensibile şi precise", a declarat el pentru USA Today.