Roboţii casnici, creaţi de studenţi clujeni, inovaţia de la UBBots 2013

159

Opt roboţi inteligenţi creaţi de studenţi români au fost prezentaţi la Cluj, în cadrul UBBots 2013, a șasea ediţie a Zilei Roboţilor Inteligenţi. Roboţii sunt specializaţi în activităţi de tipul stingerii incendiilor, preparării ceaiului, supravegherii locuinţei sau spălatului vaselor, scrie oradecluj.ro.

Toate cele opt proiecte au fost dezvoltate de studenţi din anul III ai Facultăţii de Matematică și Informatică a Universităţii Babeș-Bolyai, iar evenimentul de prezentare a roboţilor, care a avut loc duminică, a constituit colocviul lor de evaluare.

Potrivit presei locale, anul acesta creaţiile studenţilor au fost mult mai complexe decât cele prezentate în ediţiile anterioare, cei mai mulţi dintre roboţi putând fi utilizaţi fără prea multe ajustări.

Fiecare robot a primit un nume și o descriere a propriei „personalităţi". Printre ei s-a aflat și robotul Nicușor, un „dalmaţian" însărcinat cu supravegherea locuinţei. „Nicușor" latră, însă nu mușcă, ci orbește hoţii cu un laser și le face fotografii, pe care le poate trimite direct pe e-mailul proprietarului. De asemenea, „căţelul" poate fi programat să sune la 112 în momentul identificării unui potenţial infractor. Căţelul-robot poate fi controlat de la distanţă de către stăpânul lui, cu ajutorul unei aplicaţii mobile.

La eveniment a fost prezentat și un al nouălea proiect, semnat de data aceasta de un elev de 12 ani, din Baia Mare. El a creat un robot capabil să se miște liber printr-o cameră, fără să se lovească de pereţi.