Nou: Mandate de percheziţie pe Facebook

149

Organismele americane de aplicare a legii obţin tot mai des mandate de percheziţie pe Facebook, reușind astfel să intre în posesia unor informaţii personale precum mesajele, update-urile la status, linkuri către clipuri video și fotografii, calendare de evenimente, postări pe „perete" și prietenii respinse. Totul fără ca utilizatorii să știe.

Agenţiile care obţin mandate includ FBI-ul, DEA (Drug Enforcement Administration) și ICE (Immigrations and Customs Enforcement) scrie Reuters. Mandatele Facebook cuprind informaţii de tip „neoprint" și „fotoprint" – informaţii de profil și informaţii foto – la care nu au acces nici utilizatorii înșiși.

Acești termeni sunt stipulaţi în manualele de legislaţie a agenţiilor de aplicare a legii, sub capitolul solicitarea datelor din partea Facebook.

Potrivit unei analize Reuters asupra bazei de date Westlaw (serviciu american de cercetări legale online), judecătorii federali au autorizat cel puţin 24 de mandate de percheziţie pe Facebook, din 2008 încoace.