Un triplu atentat terorist a zguduit India

733

Trei explozii au avut loc în centrul metropolei Mumbai (Bombay) miercuri, 13 iulie, în cel mai mare atentat terorist de la cele din 2008 care au dat naștere sintagmei „atentate în stilul Mumbai".

Atacurile au avut loc la o oră de vârf în decurs de 15 minute. Bilanţul atentatului a fost de 21 de morţi și 113 răniţi. Prima explozie a avut loc la ora 18.54 pe o faimoasă stradă cu magazine de bijuterii. Un minut mai târziu o a doua explozie a avut loc în zona de afaceri din cartierul Casei Operei, iar alte 10 minute mai târziu, ultima explozie a avut loc în aglomeratul cartier Dadar din centrul Mumbai.

Ministrul de interne a confirmat faptul că exploziile au fost parte a unui plan terorist dar oficialii au refuzat să speculeze cu privire la identitatea atentatorilor. Premierul indian Manmohan Singh a condamnat atacurile și a cerut locuitorilor din Mumbai „să rămână calmi și să manifeste unitate". Și președintele american a condamnat „atacurile revoltătoare".

Mumbai este capitala financiară a Indiei și cel mai mare oraș al ţării. În anul 2008 un grup de 10 militanţi au luat cu asalt două hoteluri de lux din Mumbai, un centru evreiesc și o gară ucigând 166 de persoane. Atacurile au fost justificate de atentatori ca urmare a escaladării tensiunilor dintre India și Pakistan.