Planul lui Mark Zuckerberg pentru 5 miliarde de oameni

162

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, are o nouă idee care vizează aproximativ 5 miliarde de oameni.

„Vrem să facem ca oricine, oriunde, chiar și un copil din India rurală care nu a avut niciodată un calculator, să poată să intre într-un magazin, să ia un telefon, să intre pe internet și să aibă acces la toate lucrurile pe care noi toţi le apreciem la internet", explică Zuckerberg, pentru CNN.

Mai mult de 4,5 miliarde de oameni din totalul de 7 miliarde de pe planetă încă nu au acces la internet. Cele mai mari deficite sunt în Eritrea, unde 0,8% din populaţie are internet, sau Myanmar, cu 1,1%. Chiar și în Statele Unite, 19% din populaţie nu are acces la internet.

Iar din cei aproximativ 2,5 miliarde de oameni cu acces la internet, 1 miliard folosește deja Facebook. Zuckerberg visează la o lume în care toată lumea are „aceeași abilitate de a-și împărtăși opiniile și de a vorbi liber… Conectivitatea este un drept uman", spune el.

Fondatorul Facebook a investit deja mai mult de 1 miliard de dolari în proiectul internet.org și a convins alte mari companii precum Nokia, Qualcomm și Samsung să facă parte din proiect.

Și alte companii și-au asumat aceeași misiune. Google trimite baloane cu antene radio în stratosferă ca parte a proiectului „Loon" care vrea să conecteze oamenii fără acces la internet. Alcatel-Lucent își aduce tehnologia ieftină „lightRadio" în satele fără turnuri de telecomunicaţii, iar producătorii de smartphone se întrec să creeze un telefon care să coste sub 15 dolari.