CIA recunoaște implicarea în lovitura de stat iraniană din 1953

106

Agenţia americană CIA a declasificat documente ce recunosc în mod formal, pentru prima dată, rolul cheie pe care l-a avut în lovitura de stat iraniană din 1953, care l-a dat jos de la putere pe premierul Mohammad Mossadeq.

Documentul a fost publicat în Arhiva Securităţii Naţionale, la împlinirea a 60 de ani de la acest eveniment politic. „Lovitura de stat militară… a fost orchestrată sub conducerea CIA, într-un act de politică externă a Statelor Unite", scrie în document, conform BBC.

Iranienii l-au ales în mod democratic pe Mossadeq ca premier în 1951, iar acesta a trecut repede la raţionalizarea producţiei de petrol, care până atunci fusese sub control britanic, prin compania de petrol anglo-persană, devenită mai târziu British Petroleum, sau BP.

Aceasta a fost o sursă de îngrijorări seriose pentru Marea Britanie și SUA, pentru care ţiţeiul iranian era un factor cheie pentru revenirea economică de după război. Un alt factor care a fost luat în calcul era Războiul Rece. Washingtonul se temea că Uniunea Sovietică ar putea invada Iranul.

Agenţiile de servicii secrete britanice și americane au creat povești anti- Mossadeq în presa iraniană și internaţională, pentru a pregăti terenul. Odată lucrurile pornite, i-au ajutat pe localnici să organizeze proteste anti-Mossadeq și au susţinut logistic forţele armate ale Teheranului, scrie BBC.

După lovitura de stat, Shah Mohammad Reza Pahlavi a urmat la putere și a rămas un apropiat aliat al Washingtonului până la înlăturarea sa, în timpul revoluţiei islamice din 1979.