Studiu: Femeile mai dependente de Facebook decât bărbaţii

84

Tinerii au mai multe șanșe de a deveni dependenţi de Facebook decât persoanele în vârstă, iar femeile ocupă locul 1, înaintea bărbaţilor, potrivit unui studiu publicat în revista Psychological Reports. 

Psihologii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au studiat 423 de elevi pentru a identifica semnele unui comportament de dependenţă. Ei au descoperit că unii participanţi au prezentat semne clare de „dependenţă de Facebook”, similare cu cele manifestate de către persoanele dependente de droguri, alcool şi alte substanţe chimice.

Persoanele care au suferit de anxietate sau de insecuritate socială s-au dovedit a fi puternici utilizatori ai site-ului, cel mai probabil pentru că au găsit o modalitate de a comunica mai simplu, prin intermediul tehnologiei, decât în mod direct cu oamenii.

Potriviu studiului, persoanele extravertite au mai multe șanse de a deveni dependente de Facebook. Persoanele mai bine organizate şi cu mai puţină apetenţă pentru risc folosesc site-ul în primul rând în scop de muncă.

Rezultatele studiului au fost măsurate cu ajutorul unei liste – Bergen Scala Facebook Addiction – care conţine şase criterii de identificare a dependenţei.