Sondaj șocant: Jumătate din elevii polonezi sunt antisemiţi declaraţi

74

O proporţie semnificativă din elevii polonezi sunt antisemiţi declaraţi, conform unui sondaj organizat în 20 de licee din Varșovia cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Revolta din ghetoul Varșoviei, cel mai mare protest al evreilor din timpul Holocaustului, scrie Israel National News.

O proporţie semnificativă din elevii polonezi sunt anti-semiţi declaraţi, conform unui sondaj organizat în 20 de licee din Varșovia cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Revolta din ghetoul Varșoviei, cel mai mare protest al evreilor din timpul Holocaustului, scrie Israel National News.

Sondajul, organizat de liderii evrei ai orașului și dat ieri publicităţii, a scos la iveală că 60% dintre cei chestionaţi ar fi deranjaţi să descopere că partenerul(a) lor e de origine evreiască, iar 44% ar fi „nefericiţi" să aibă un vecin evreu. De asemenea, doi din cinci dintre cei 1.250 de respondenţi au afirmat că nu le-ar plăcea să aibă un coleg de clasă evreu.

În plus, elevii au demonstrat și o slabă cunoaștere a istoriei propriului oraș. Spre exemplu, ei cred că populaţia evreiască dinaintea Revoltei din Varșovia era de 18%, când de fapt unul din trei locuitori era evreu. Dr. Michal Bilewicz, de la Centrul Polonez pentru Investigarea Prejudecăţilor din cadrul Universităţii din Varșovia, afirmă, conform Daily Mail, că aversiunea elevilor polonezi faţă de evreii moderni nu poate fi explicată decât prin lipsa de cunoștinţe istorice de care aceștia dau dovadă.

Sondajul a fost organizat în rândul tinerilor de 16-18 ani în efortul de a lupta contra stereotipurilor. „Am dorit să probăm atitudinea lor faţă de evrei, întrucât plănuim să implementăm un program educaţional sau o campanie soială pe viitor", a afirmat Joanna Korzeniewska, purtătoarea de cuvânt a organizatorilor sondajului. Ea a adăugat ă rezultatele arată că un astfel de program e „chiar mai necesar decât se credea".

Sondajul a fost organizat cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Revolta din ghetoul Varșovia, care a reprezentat insurgenţa evreilor din ghetoul Varșovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva efortului naziștilor de a deporta restul populaţiei evreiești a ghetoului în lagărul de exterminare Treblinka.

Insurgenţa a început pe 19 aprilie 1943 și s-a terminat în doar câteva săptămâni, când rezistenţa slab înarmată și slab aprovizionată a fost zdrobită de trupele germane. 13.000 de evrei au fost ucişi în cadrul revoltelor, iar 300.000 au fost trimişi în lagărul de exterminare de la Treblinka.