Strategia anti-drog a României: seringi disponibile la automate

24

Agenţia Naţională Antidrog a propus o nouă strategie naţională, ce cuprinde concepte noi, adaptate modului în care s-a transformat consumul de droguri în ultimii ani. Această strategie ar include montarea de automate cu seringi în zonele cu mulţi consumatori, pentru diminuarea riscului de infectare de la un consumator la altul, dar şi vânzarea de teste antidrog în farmacii pentru părinţii care au dubii cu privire la copiii lor, a declarat directorul ANA, chestorul Sorin Oprea.

Accesul mai uşor al consumatorilor la seringi sterile costă aproximativ 100 de euro pe an, dar va putea preveni împrumutarea siringilor de la un consumator la altul. O seringă folosită de un consumator este dată apoi la alţi zece, iar transmiterea bolilor se face foarte rapid. În schimb, tratamentul pentru HIV costă 4.000 de euro pe an, de aceea măsura s-a impus, a mai spus directorul ANA.

De asemenea, este luată în calcul inclusiv posibilitatea ca în farmacii să se vândă teste antidrog, astfel încât părinţii să îşi poată testa copiii.

Datele au fost prezentate în cursul zilei de miercuri, atunci când ANA a prezentat concluziile studiului „Excluderea socială în rândul consumatorilor de droguri neinstituţionalizaţi". Potrivit datelor, vârsta medie de debut este de 21 de ani, în timp ce vârsta celui mai tânăr consumator este de 12 ani. Aproximativ 10% dintre consumatori au antecedente infracţionale, iar jumătate dintre ei sunt absolvenţi de studii superioare.