Veşti bune dinspre zona Euro

99

În luna iulie, două ramuri ale economiei din zona Euro (industria prelucrătoare şi sectorul serviciilor) au înregistrat evoluţii neaşteptat de favorabile, indicii celor două ramuri ale economiei înregistrând cele mai bune performanţe din ultimii doi ani, semn că Europa poate fi aproape de ieşirea dintr-o recesiune prelungită.

„Datele de astăzi, mai bune decât ne aşteptam, sprijină ipoteza că economia zonei euro lasă recesiunea în urmă. Măsurile de stimulare monetară introduse de BCE (Banca Centrală Europeană – n.r.), îmbunătăţirea situaţiei economice mondiale şi temperarea austerităţii fiscale au oprit, în sfârşit, contracţia economică", a comentat un economist de la ING Bank, Amsterdam, acestea fiind rezultatele raportului publicat miercuri de compania britanică de cercetare Markit Economics şi citat de Bloomberg.

Evoluţia favorabilă a indicilor industriei prelucrătoare şi sectorului serviciilor a fost susţinută în principal de creşterile înregistrate în Germania, dar şi de frânarea ritmului de contracţie indicat de datele culese în Franţa.

Pe frontul francez însă situaţia nu pare la fel de promiţătoare. Rata şomajului a crescut cu 11,2% faţă de luna iunie a anului trecut, atingând un nou record. Numărul actual al şomerilor din Franţa se ridică la 3,28 de milioane.

Singura veste bună vine din rândul şomerilor cu vârsta sub 25 de ani, al căror număr s-a redus cu 1,3% faţă de luna mai a acestui an.