Studiu: Cum îi îmbătrânește violenţa pe copii

110

O viaţă grea te îmbătrânește. La propriu, spun oamenii de știinţă, care atrag atenţia că expunerea copiilor la violenţă de la o vârstă fragedă le modifică ADN-ul într-o manieră echivalentă îmbătrânirii premature cu câţiva ani.

Aceasta este concluzia unui grup internaţional de cercetători care au analizat date privind 2.232 de copii născuţi între 1994 și 1995 în Anglia și Wales. Cercetătorii au monitorizat evoluţia copiilor de la 5 la 10 ani, analizând mostre de ADN prelevat de la copii la cele două vârste de referinţă.

Ce au observat cercetătorii a fost că acei copii care au fost expuși în vreun fel la violenţă, fie sub forma asistării la maltratarea mamelor lor, fie fiind ironizaţi sau abuzaţi ei înșiși de un adult, aveau un ADN „îmbătrânit." Mai exact, teleomerii din ADN-ul lor (acea secvenţă repetitivă de ADN, care protejează capătul fiecărui cromozom de deteriorare și care se scurtează la fiecare diviziune celulară) erau mult mai erodaţi decât teleomerii din ADN-ul copiilor care nu asistaseră la violenţă.

„Copiii care experimentează violenţa par să îmbătrânească mai repede," a declarat Idan Shalev, coordonatorul studiului publicat în Molecular Psychiatry. „Această descoperire sugerează necesitatea includerii teleomerilor ca marckeri de stres în cercetarea de evaluare a efectelor stresului," a mai spus profesorul.