Amnesty International: Europenii îi discriminează pe musulmani

119

Musulmanii europeni sunt victime sigure ale discriminării avertizează organizaţia de protecţie a drepturilor omului Amnesty International. Un raport al organizaţiei relevă că ţările europene îi discriminează pe musulmanii practicanţi, mai ales în domenii precum educaţia și angajarea și că cele mai serioase ameninţări sunt ridicate de ţările care au interzis simbolurile religioase în școli.

Raportul a solicitat guvernelor din Belgia, Franţa, Olanda, Spania și Elveţia să ia măsuri pentru a contracara stereotipurile negative și prejudecăţile împotriva islamului. Documentul a fost, în special, critic la adresa ţărilor care au dus cea mai aprigă bătălie pentru interzicerea vălurilor care acoperă faţa și pentru interzicerea simbolurilor religioase în școli.

În loc să le contracareze, oamenii politici se agaţă de aceste prejudecăţi pentru că acestea le aduc voturi, atrage atenţia Marco Perolini, expert în cadrul Amnesty International. „Femeile musulmane sunt refuzate atunci când își depun candidatura pentru un loc de muncă, iar fetele nu pot participa la ore de studiu obișnuite doar pentru că poartă vălul tradiţional islamic," a adăugat acesta.

Raportul, intitulat „Alegere și prejudecată: discriminarea împotriva musulmanilor în Europa" susţine că legislaţia care interzice discriminarea la locul de muncă nu a fost suficient de bine implementată în Belgia, Franţa și Olanda. Angajatorilor li s-a permis să interzică simbolurile religioase și culturale pe motiv că acestea i-ar deranja pe clienţi sau pe colegi sau că ar intra în conflict cu imaginea corporatistă sau presupusa neutralitate a unei companii.