Studiu: Fetiţele lasă păpușile pentru… jocuri video

18

Pentru prima dată în ultima jumătate de secol, păpușile nu mai reprezintă jucăria preferată a fetiţelor. Aceasta fiindă micuţele au renunţat la ele în favoarea jocurilor pe calculator. Băieţii, în schimb, preferă gadget-urile și consolele moderne cum ar fi iPod-urile, PlayStations şi Xbox în locul jucăriilor de construcţie, informează un nou studiu citat de DailyMail.

Această schimbare de preferinţe s-a realizat în detrimentul jocurilor Lego, Meccanno şi păpuşilor Barbie Patch, care au constituit o marcă a copilăriei, în Europa, din 1950 până la sfârşitul anilor 1990.

O cercetare efectuată de către furnizorul de energie electrică E.ON a constatat că trecerea la jucăriile electronice a început în anii 1980, odată cu jocurile Game Boy Nintendo. De atunci, jocurile au evoluat considerabil, ajungând la nivelul performanţelor oferite azi de Playstation de la Sony, Microsoft Xbox sau Wii de la Nintendo. 

Potrivit cercetării, jucăriile electronice au trecut de pe locul cinci în clasamentul celor mai populare jocuri în anii 1980, la jucăria tipică pentru copilul secolului XXI. Cu toate acestea, jucăriile de construcţie încă se află pe locul al doilea, 18% dintre copii numindu-le favoritele lor. Păpuşile se află pe locul al treilea, 16% dintre copii considerându-le preferatele lor. Deşi păpușile au ajuns să fie mai puţin populare, experţii afirmă că acestea nu vor dispărea complet niciodată. În prezent, numărul copiilor care deţin jucării pe bază de baterie s-a triplat, ajungând de la 10% la 34%.

Specialiștii asociază această tendinţă de creștere a preferinţei pentru jocurile electronice lipsei de timp a părinţilor, explicând că acestora le este mai ușor să lase copilul în faţa ecranului decât să îl implice într-un joc. E adevărat că dispozitivele electronice ajută copiii să se familiarizeze cu o lume din ce în ce mai computerizată, însă micuţii au nevoie și de jucării creative, pentru construit, fiindcă acestea le dezvoltă abilităţile motrice și de coordonare a mâinilor și ochilor, afirmă experţii.