De ce tot mai multe femei îmbătrânesc prematur?

2118

Amanda Warnes era o tânără sportivă de 21 de ani, când a început să aibă schimbări drastice de temperament, depresii, dureri de cap. După mai multe teste hormonale medicii ginecologi au decis: Amanda suferea de menopauză prematură.

„Studiam la Colegiul de Modă din Londra şi aveam primul prieten, iubirea vieţii mele, care era diperat să aibă copii,” povesteşte Amanda pentru Daily Mail. După ce a aflat diagnosticul, iubitul Amandei i-a spus clar că nu poate să râmănă cu ea pentru totdeauna.

Amanda şi-a pierdut încrederea în sine şi a început să simtă să nu are nicio valoare în ochii lumii. Urmând o terapie de înlocuire a hormonilor, calitatea vieţii i s-a îmbunătăţit, dar efectele secundare au rămas.

Deşi cazul ei pare unic, studiile arată că procentul femeilor care intră la menopauză înaintea vârstei de 40 de ani a crescut în ultima perioadă. Potrivit unei statistici realizate de Imperial College din Londra, numărul femeilor care intră timpuriu la menopauză a crescut de la 1% la 6% din anii ’80 şi până astăzi. Vârsta medie de instalare a menopauzei este, în mod normal, de 49-51 de ani.

„Menopauza prematură este mai frecventă decât cred oamenii”, spune Nick Panay, preşedintele Societăţii Britanice pentru Menopauză, conform Daily Mail.

Factorii declanşatori

Majoritatea medicilor pun diagnosticul de menopuază prematură, sau precoce, atunci când ovarele unei femei încetează să mai funcţioneze înainte de vârsta de 40 sau chiar 45 de ani.

Cauzele sunt multiple şi puţine dintre ele sunt cunoscute. Totuşi, există studii care fac legătura între menopauza prematură şi anumite elemente din viaţa femeilor. În oricare dintre cazuri, scăderea dramatică a nivelului hormonilor feminini estrogeni este factorul declanşator.

Una dintre cauzele acestei scăderi o reprezintă bolile autoimune. „Ar putea fi genul de persoană al cărui corp produce anticorpi care atacă ovarele şi predispusă totodată la producerea anticorpilor care atacă glanda tiroidă,” explică dr. Kevin Harrington, de la spitalul Bupa Cromwell, din Londra.

Un studiu de la Universitatea din Hong Kong, realizat pe 6.000 de femei din SUA, Polonia, Turcia şi Iran a descoperit că femeile care fumează au şanse să intre la menopauză chiar cu trei ani mai repede decât cele care nu fumează, relatează Huffington Post.

Şi stilul de viaţă este de vină pentru menopauza prematură. Contrat opiniei generale, un studiu japonez realizat timp de 10 ani, pe 3.115 de femei între 35 şi 56 de ani, arată că femeile care fac sport între 8 şi 10 ore pe săptămână au cu 17% mai multe şanse să sufere de menopauză prematură, decât cele care nu prea fac sport. Mai mult decât atât, femeile care au o dietă bogată în grăsimi polinesaturate (cum se găsesc în peşte şi uleiuri vegetale) au cu 15% mai multe şanse să sufere de această boală, decât cele care nu au o dietă specială, conform Huffington Post.

Consecinţe şi metode de detectare

Un studiu realizat anul trecut de Imperial College din Londra a arătat că starea de sănătate se înrăutăţeşte considerabil. Clinica Mayo din Statele Unite include pe lista consecinţelor acestei boli riscul de moarte prematură, boli de inimă, anevrisme cerebrale, boli neurologice precum Parkinson şi Alzheimer, dereglări psihiatrice şi osteoporoză.

Femeile care intră timpuriu la menopauză riscă să aibă parte de un deces prematur cauzat de o boală cardiovasculară, dacă nu urmează o terapie de înlocuire hormonală imediat după punerea diagnosticului, avertizează specialiştii.

În prezent există pe piaţă un test de menopauză care detectează în 10 minute creşterea nivelului de hormoni umani de stimulare foliculară (FSH), ce sunt un indicator de tranziţie spre faza de menopauză.

Cu ajutorul testului, o femeie poate determina dacă este în etapa de premenopauză sau postmenopauză, pentru a obţine o consiliere adecvată de la medic.