Studiu IRES: România, în pericol?

24

Trei sferturi dintre români cred că partidele politice sunt vinovate de răspândirea clanurilor mafiote şi a reţelelor de crimă organizată, conform unui studiu IRES, intitulat „România, în pericol?".

Violenţele tot mai numeroase în care au fost implicaţi membri ai unor clanuri mafiote pun sub semnul întrebării siguranţa cetăţenilor din România.

Cercetarea efectuată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a avut ca punct de plecare cazul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost agresat într-un bar din localitatea Giurgiu.

80% dintre respondenţi sunt de părere că fenomenul crimei organizate şi clanurile mafiote reprezintă o problemă majoră care ameninţă siguranţa naţională. Mai mult, 50% dintre români cred că ei înşişi ar putea deveni victime ale acestui fenomen.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost desemnat de către participanţii la sondaj drept instituţia responsabilă pentru combaterea crimei organizate, pe locul al doilea situându-se Serviciul Român de Informaţii.

(Foto: Dreamstime)