Insomnia creşte riscul unui atac de cord

45

Riscul de a face un atac de cord este uşor mai ridicat în cazul persoanelor care au probleme cu somnul, au declarat autorii norvegieni ai unui studiu publicat în revista Journal of the American Heart Association.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 52.610 persoane, cercetătorii luând în considerare factori precum vârsta, sexul, starea civilă, nivelul de educaţie, tensiunea arterială, colesterolul, diabetul, greutatea, exerciţiile fizice, munca în schimburi, dar şi depresia şi anxietatea, notează sciencedaily.com.

Cercetătorii leagă riscul producerii unui atac de cord de 3 simptome majore ale insomniei:

• Dificultatea de a adormi în fiecare seară, timp de o lună, creşte riscul unei crize cardiace cu 45%.

• Dacă a rămâne adormit pe parcursul nopţii, timp de o lună, reprezintă o problemă reală, atunci riscul unui atac de cord este cu 30% mai mare.

• Dacă pacientul se trezeşte obosit mai mult de o dată pe săptămână, riscul creşte cu 27%.

„Problemele de somn sunt comune şi destul de uşor de tratat. Aşa că este important ca oamenii să fie conştienţi de această legătură dintre insomnie şi atacurile cardiace, şi să vorbească despre asta cu medicul lor în cazul în care prezintă simptomele", a declarat Lars Erik Laugsand, coordonatorul studiului, medic la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia.

(Foto: Dreamstime)