SUA: Executarea lui Troy Davis a stârnit vii controverse

408

Executarea americanului Troy Davis, condamnat pentru crimă, a stârnit vii controverse în America, cu atât mai mult cu cât acesta şi-a susţinut până în ultima clipă nevinovăţia. Înainte de execuţie, Troy s-a rugat pentru cei care urmau să îndeplinească sentinţa. Cazul a redeschis dezbaterile despre aplicarea pedepsei capitale.

Statul american Georgia l-a executat pe Troy Davis pentru uciderea poliţistului Mark MacPhail în 1989, deşi Davis a susţinut până în ultimul moment că este nevinovat. „În ceea ce îi priveşte pe aceia care urmează să îmi ia viaţa, fie ca Dumnezeu să aibă milă de sufletele lor. Dumnezeu să vă binecuvânteze sufletele!", a declarat Davis înainte de execuţie. Condamnatul a fost executat prin injecţie letală, după ce Curtea Supremă a respins un ultim apel pentru comutarea pedepsei, informează Associated Press.

Executarea lui Troy Davis a stârnit controverse nu doar în SUA, ci şi în statele europene, mulţi considerând că Davis va fi executat pe nedrept. Avocaţii lui au vorbit despre contradicţii în declaraţiile martorilor şi despre faptul că, de-a lungul anilor, aceştia şi-au modificat mărturiile iniţiale.

Peste 700 de persoane s-au adunat şi au protestat în faţa închisorii în care se afla condamnatul la moarte. „Statul Georgia este pe punctul de a demonstra de ce guvernul nu merită încredere în legătură cu puterea asupra vieţii şi a morţii", a declarat Laura Moye de la Amnesty International. Conform organizaţiei Amnesty International, cca un milion de persoane au semnat o petiţie pentru renunţarea la pedeapsa cu moartea în cazul lui Davis, printre susţinătorii săi fiind Papa Benedict al XVI-lea şi fostul preşedinte american Jimmy Carter.

Tot ieri a fost executat un alt condamnat pentru crimă. Lawrence Russell Brewer a fost executat în Texas pentru că a participat la uciderea lui James Byrd, în urmă cu 13 ani. În noaptea de 7 iunie 1998, Brewer împreună cu alţi 2 amici l-au răpit pe afroamericanul James Byrd, l-au legat de glezne şi l-au agăţat de un autocamion, după care l-au târât pe un drum de ţară, pe o distanţă de mai mulţi kilometri. În urma impactului cu un canal de scurgere, Byrd a fost decapitat, conform CNN.

Brewer, în vârstă de 44 de ani, a fost executat prin injecţie letală, execuţia sa fiind cea de-a 11-a din acest an în Texas, statul american în care se dau cele mai multe pedepse cu moartea. John William King, unul dintre ceilalţi 2 participanţi la uciderea lui Byrd, a fost de asemenea condamnat la moarte şi aşteaptă executarea sentinţei.

Americanii continuă să susţină menţinerea pedepsei cu moartea pentru cei vinovaţi de crimă, conform unui sondaj ale cărui rezultate au fost publicate de Pew Forum în septembrie 2010. Astfel, în timp ce doar 30% dintre americani cred că ar trebui să se renunţe la aplicarea pedepsei capitale, 62% dintre cetăţenii SUA susţin aplicarea acestei pedepse. S-a constatat totuşi o scădere procentuală a celor care sunt favorabili pedepsei cu moartea, comparativ cu cei 78% de susţinători înregistraţi în anul 1996.

Studiul a arătat că 65% dintre protestanţi şi 60% dintre catolici se pronunţă pentru aplicarea pedepsei cu moartea, în timp ce doar 26% dintre protestanţi şi 32% dintre catolici consideră că nu ar trebui aplicată această formă de pedeapsă. Aproximativ unu din 5 americani susţine că opinia sa despre aplicarea pedepsei cu moartea este influenţată major de religia sa. Alţi factori de influenţă în acest sens sunt educaţia, mass media şi experienţa personală.

Sondajul Pew Forum a arătat că e foarte probabil ca opozanţii pedepsei cu moartea să citeze religia ca factor principal care le-a influenţat opinia în acest sens, comparativ cu persoanele care s-au pronunţat pentru aplicarea pedepsei capitale şi ale căror opinii sunt influenţat mai puţin de religie.

(Foto: answercoalition.org)