SUA: Prizioner cu dizabilitate psihică urmează să fie executat

68

Amnesty International le cere autorităţilor din Texas (SUA) să comute pedeapsa cu moartea a unui prizioner care ar trebui să fie executat săptămâna viitoare, dar care a fost diagnosticat cu o dizabilitate psihică.

Marvin Wilson, un bărbat de 54 de ani, a primit pedeapsa cu moartea pentru un omor comis în 1992. Între timp însă, un neuropshiholog l-a diagonisticat ca retardat psihic.

Acum 10 ani de zile, Curtea Supremă a Statelor Unite a interzis executarea prizionerilor cu această afecţiune, însă fiecare stat în parte decide în ce manieră se supun acestei decizii. Până în prezent, Texas nu a decretat nicio lege în această privinţă, ci prin principiile directoare temporare, permite executarea celor excluşi de către Curtea Constituţională prin legea Atkins.

Avocaţii lui Wilson au încercat să conteste constituţionalitatea pedepsei în sala de judecată, dar pretenţia lor a fost respinsă, inclusiv în tribunalul federal care, potrivit legii este obligat să acorde o consideraţie deosebită deciziilor tribunalelor statului. Acum, avocaţii lui Wilson caută să implice Curtea Constituţională în acest caz.

În timp ce majoritatea ţărilor au interzis cu totul pedeapsa cu moartea, Statele Unite ţin piept acestei tendinţe globale, iar Texas de multe ori conduce calea. În Texas au fost executaţi mai mulţi condamnaţi care sufereau de retard psihic, decât în oricare alt stat american.

„Să laşi la latitudinea Texasului să decidă o formă de a respecta decizia Curţii Constituţionale prin legea Atkins, este ca şi cum ai lăsa o vulpe să aibă grijă de un coteţ de găini," a declarat reprezentantul Amnesty International SUA, Rob Freer, citează Ekklesia.