Deficitul de vitamina D în timpul unei boli predispune copiii la noi îmbolnăviri

57

Aceasta este concluzia a două studii recente, realizate de cercetătorii din Statele Unite şi Canada.

Primul studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard şi publicat în revista Pediatrics a analizat nivelul de vitamina D a 511 copii cu vârste până la 17 ani. Cercetătorii au descoperit că 40% dintre aceştia aveau, în acelaşi timp, o deficienţă de vitamina D şi erau şi cei care au petrecut o perioadă mai îndelungată în spital în comparaţie cu ceilalţi.

Al doilea studiu realizat de cercetătorii din Ottawa, Canada, în şase spitale de copii, a evaluat starea de sănătate a copiilor internaţi între 2005 şi 2008. Cercetătorii au ajuns la o concluzie asemănătoare.

În timp ce ambele echipe de cercetători au fost reţinute în a da vina pe deficienţa de vitamina D pentru îmbolnăvirea copiilor, toţi au fost de acord că suplimentele de vitamina D în stadiile timpurii ale bolilor au efecte benefice.

Cunoscută mai ales pentru rolul său în fixarea calciului în oase, vitamina D este implicată în multiple procese care protejează sănătatea organismului. Carenţa de vitamina D este urmată de scăderea nivelului de calciu din sânge şi poate provoca apariţia tetaniei, cu spasme la nivelul mâinilor, picioarelor şi laringelui. La copiii cu vârste de până la doi ani, carenţa duce la apariţia rahitismului, care se manifestă la bebeluş prin întârzierea închiderii fontanelei frontale (deasupra frunţii), înmuierea oaselor craniului şi proeminenţa oaselor parietale (laterale).

Dacă primăvara şi vara vitamina D este produsă sub acţiunea razelor soarelui, toamna şi iarna nivelul de vitamina D este deficitar. De aceea, este nevoie să consumăm alimente bogate în vitamina D, precum peştele gras, sucul de portocale, produsele din soia şi cerealele integrale.