„Sunt oare vinovat?” Ultimul regret al inventatorului armei Kalaşnikov

1142

Inventatorul celebrei arme de asalt AK-47, Mihail Kalaşnikov, și-a exprimat regretul profund pentru consecinţele care au urmat inventării armei care a fost produsă în 100 de milioane de bucăţi, într-o scrisoare trimisă patriarhului Kiril al Rusiei cu doar jumătate de an înainte de deces, scrie cotidianul Izvestia. La fel de surprinzător este şi răspunsul patriarhiei ruse la această scrisoare.

Presa rusă a publicat recent scrisoarea trimisă patriarhului, în care Kalaşnikov se arată îngrijorat de consecinţele pe care le-a adus invenţia sa. „Durerea mea este de nesuportat: Dacă arma mea a răpit viaţa unor oameni, înseamnă că eu, Mihail Kalaşnikov, fiu de ţăran, creştin ortodox, sunt responsabil de moartea acestor oameni, chiar dacă erau duşmani?” se întreba Kalaşnikov în scrisoarea datată 7 aprilie şi citată de cotidianul Izvestia.

„Cu cât trăiesc mai mult, cu atât această întrebare îmi sfredeleşte creierul şi mă întreb de ce Dumnezeu le-a permis oamenilor astfel de invidii, lăcomii şi agresiuni diavoleşti”, explica el.

Kalaşnikov, care a murit pe 23 decembrie 2013, la vârsta de 94 de ani, a mărturisit că se simţea vinovat pentru fiecare persoană care a fost ucisă din cauza puştii proiectate de el. Paradoxal, el a trăit ca un ateu întreaga viaţă, cu toate că fusese botezat în copilărie după tradiţia ortodoxă. Prima intrare conştientă în biserică, la vârsta adultă, a avut loc la vârsta de 91 de ani, când s-a şi botezat după ce şi-a exprimat pocăinţa faţă de păcatele din viaţa sa.

Scrisoarea trimisă de Kalaşnikov nu depăşeşte însă surpriza oferită de răspunsul din partea Patriarhiei Ortodoxe, care pare a nu ţine cont de porunca: „Să nu ucizi”. „Biserica are o poziţie clară în această problemă: când armele sunt folosite pentru apărarea patriei, biserica sprijină atât inventatorii, cât şi soldaţii care le folosesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ruse.

Arma de asalt Kalaşnikov AK-47, inventată în 1947, a devenit simbolul luptei pentru independenţă şi se află pe numeroase drapele, printre care cel al Mozambicului sau al mişcării şiite libaneze Hezbollah.