Tată în închisoare pentru comentariile fiului pe Facebook

363

În Iran, satira se pedepsește cu închisoarea, chiar dacă ea are loc online, din Olanda. Asta a afat un tânăr iranian după ce tatăl său a fost întemniţat într-o închisoare din Teheran, din cauza unor cometarii pe care el le postase pe Facebook, când studia la o universitate din Olanda.

„Vreau ca familia mea să mă ierte. Dar nu pot să neg ideile în care cred", a declarat tânărul Yashar Khameneh, relatează CNN.

Aflându-se la studii în Olanda, tânărul Khameneh s-a alăturat unui grup de pe Facebook care îl satiriza pe imamul Ali al-Naqi al-Hadi, unul dintre cei 12 imami consideraţi urmaşii profetului Mohammed.

Una dintre imaginile de la care a pornit scandalul arată un mormânt cu numele lui Ali al-Naqi al-Hadi pe care s-au găinăţat mai mulţi porumbei. Cu mai mult de 21.000 de like-uri, pagina de Facebook precizează că „obiectivul nostru este să folosim satira pentru a scoate superstiţia din religie."

„Credem că orice și oricine poate fi subiectul unei glume," spune Khameneh. „Nimic și nimeni nu este prea sfânt pentru asta."

La început, nu s-a gândit că cineva din guvernul iranian urmărea pagina, mai ales că nu era extrem de populară. Dar asta s-a schimbat după ce autorităţile religioase din Iran au dat o fatwa pentru un cântăreţ iranian din Germania, care a scris un cântec în care batjocorea același imam.

Cântecul a ajuns viral și toată lumea a începe să caute pe internet cântăreţul și imamul. Peste noapte pagina de Facebook unde posta și Khameneh a devenit cunoscută.

După puţin timp a primit un telefon de la mama sa din Iran, care i-a spus că autorităţile l-au întemniţat pe tatăl său și că vor parolele tuturor conturilor lui. Khameneh nu a vrut să le dea de frică ca autorităţile să nu afle numele prietenilor și cunoștinţelor lui. Așa că și-a șters contul de e-mail și cel de pe Facebook, dar nu a reușit să îl convingă pe managerul paginii de pe Facebook, să o închidă.

Pagina care îl ironizează pe imam încă funcţionează, iar tatăl lui Khameneh este încă în închisoare, deși mai multe organizaţii pentru drepturile omului s-au implicat pentru a-l ajuta.