De ce cred unii oameni în E.T.?

105

În ultima săptămână, existenţa fiinţelor extraterestre a fost un subiect de top în toată presa. În doar câteva zile au apărut declaraţii şi documente care atestă existenţa extratereştrilor şi vizitele lor pe Pământ, în ceea ce ar putea trece drept un efort concertat, care hrăneşte pasiunile unor oameni pentru acest subiect.

Un fost agent CIA, Chase Brandon, a dat declaraţii explicând că incidentul Roswell a fost legat de „o construcţie care în mod clar nu venea de pe această planetă. S-a lovit de sol şi nu mă îndoiesc nici măcar pentru o secundă că folosirea cuvintelor rămăşiţe şi cadavre era menită să exprime exact ce vorbeau oamenii că reprezintă", a afirmat fostul agent CIA, care susţine că dovezile văzute de el sunt păstrate într-o cutie, în sediul CIA.

Controversele legate de incidentul Roswell au o vechime de 64 de ani şi par a nu se termina. La 8 iulie 1947, ziarul Roswell Daily Record titra pe prima pagină că o „farfurie zburătoare" a fost capturată de forţele militare din zonă. Aviaţia americană a confirmat „captura" şi a dat publicităţii fotografii ale militarilor care analizau bucăţi din metal. Apoi, au început controversele. În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută tot în aceeaşi zi, la Ft. Worth, Texas, generalul Roger Ramey a retractat declaraţiile făcute anterior de aviaţia americană, spunând că, de fapt, resturile aparţineau unui balon meteorologic.

Speculaţiile privind ceea ce s-a întâmplat în realitate nu au luat sfârşit niciodată. „Nu a fost un balon meteorologic. A fost ceea ce au raportat oamenii prima dată. A fost o navă care nu provenea de pe această planetă", a declarat acum câteva zile Chase Brandon, care a lucrat în cadrul CIA timp de 35 de ani.

Ipoteza lui pare să fie susţinută şi de documentele publicate recent online de FBI, pe site-ul The Vault. În aceste arhive, un agent FBI vorbea despre „trei aşa-numite farfurii zburătoare descoperite în New Mexico". Ele aveau forme circulare şi un diametru de peste 15 metri. În fiecare „navă" au fost descoperite trei cadavre cu formă umană, care aveau o înălţime de numai 90 de cm.

„Cadavrele erau îmbrăcate în haine metalice, cu o textură foarte fină. Fiecare trup era bandajat într-un mod similar costumelor folosite de piloţii care zboară cu viteze foarte mari", declara agentul FBI, Guy Hottel.

Autorităţile britanice au publicat și ele joi o serie de arhive ce cuprind rapoarte şi anchete guvernamentale despre semnalarea unor Obiecte Zburătoare Neidentificate (OZN-uri). Documentele făcute publice de Arhivele Naţionale britanice includ „un raport lung către biroul fostului premier, Tony Blair, privind politica în materie de OZN-uri".

Publicarea acestor documente a venit după cererea înaintată de David Clark, un conferenţiar al Universităţii Sheffield Hallam şi autorul unei cărţi despre arhivele privind OZN-urile.

Explicând credinţa în paranormal

Un sondaj realizat de canalul de televiziune National Geographic arată că 36% dintre americani sunt convinşi că extratereştrii există, iar 48% nu sunt încă siguri de acest lucru.

Un alt sondaj realizat de o universitate din SUA în 2006 arată că 34% dintre studenţi au o credinţă generalizată în concepte paranormale, de la astrologie, la comunicarea cu morţii.

O explicaţie o oferă profesorul de sociologie Christopher Bader, de la Universitatea Baylor. El spune că „tendinţa de a crede în paranormal a existat dintotdeauna, s-a schimbat doar conţinutul. Acum, foarte puţini oameni mai cred în zâne şi spiriduşi, în schimb alte lucruri precum OZN-urile le-au luat locul."

Şi aici trebuie făcută o distincţie. Mulţi oameni cred că este pur şi simplu narcisist din partea noastră, ca oameni, să credem că într-un univers atât de vast, planeta noastră este singura cu viaţă inteligentă. Asta nu înseamnă că şi cred în existenţa fiinţelor mici, verzi, cu capul mare, care ne-ar vizita de mii de ani fără niciun scop, şi care deşi ar fi de mii de ori mai inteligente decât noi, s-au prăbuşit pe Pământ şi guvernele au făcut autopsii muşamalizate.

Iar mulţi dintre cei care cred că au fost răpiţi de extratereştri şi supuşi unor examene medicale, au o tendinţă de a halucina, sau suferă de paralizia somnului, o dereglare a somnului care apare atunci când corpul intră în REM, somn adânc, conform studiului profesorului Chris French, șeful departamentului de cercetare psihologică anomalistică de la Universitatea Goldsmiths din Londra, conform The Telegraph.

Credinţa în paranormal este puternic legată, într-un mod negativ, de credinţa religioasă. Astel, mai multe studii au arătat că religia descurajează credinţa în fenomene paranormale, mulţi credincioși declarând că nu cred în existenţa unor lucruri precum Bigfoot, fantome sau extratereștri.