Tată îşi plăteşte fata să renunţe la Facebook

321

Cum poţi să convingi un adolescent să renunţe de bunăvoie la Facebook? Un tată a reuşit, plătind-o pe fiica sa cu 200 de dolari.

Un tată din Boston (SUA) o plăteşte pe fiica sa de 14 ani cu suma de 200 de dolari pentru a renunţa la reţeaua de socializare pentru o perioadă de doar 5 luni de zile. Paul Baier a postat pe blogul său o imagine cu actul de dezactivare a contului, încheiat cu fiica sa, cu comentariul: „Ideea ei, pe care o susţin".

În actul semnat de cei doi, fiica sa este de acord să îşi dezactiveze contul de lunea trecută până pe 26 iunie şi în schimb va primi 50 de dolari în luna aprilie şi restul sumei în iunie. Tatăl este cel care primeşte acces să îi schimbe parola şi să dezactiveze contul. Mai mulţi oameni l-au lădudat când au văzut postare pe blog, dar alţii i-au sugerat că ar fi mai bine pentru fiica sa să îşi crească copilul fără mită, scrie CNN.

Baier nu este singurul adult care ar prefera ca adolescenţii să renunţe la reţeaua de socializare. Majoritatea studiilor sociale care s-au făcut pentru a cerceta efectele aderării la o asemenea reţea de socializare au relevat concluzii negative. Cercetătorii de la Universitatea Columbia şi Universitatea Pittsburgh au descoperit că utilizatorii Facebook ajung să manifeste un control de sine scăzut, să mănânce pe fugă, în exces, un timp mai lung petrecut pe Facebook fiind asociat cu un indice de masă corporală ridicat.

În timp ce un studiu publicat în luna iunie 2012 în Journal of Broadcasting & Electronic Media arată că plictiseala este cauza principală a numeroaselor ore pe care utilizatorii le petrec în reţeaua socială Facebook, alte sutdii arată că ceea ce se obţin la sfârşit sunt sentimente de invidie şi singurătate. Deşi numărul prietenilor pe Facebook este poate în creştere, în viaţa reală utilizatorii sunt la fel de singuri ca înainte. Mai mult decât atât, cercetătorii de la două universităţi din Germania au găsit că unul din trei utilizatori Facebook se simt prost după ce intră pe reţea şi sunt mai nesatisfăcuţi de viaţa lor, iar cei care intră pe reţea fără să aibă vreo activitate, să posteze mesaje sau fotografii, sunt cei mai afectaţi.

Şi despre utilizatorii invidiaţi de ceilalţi, cercetătorii au destule de spus. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Illinois au studiat obiceiurile pe Facebook a 294 de studenţi americani, descoperind că utilizatorii cu cei mai mulţi prieteni sunt şi cei care suferă de narcisism, vanitate, complexe de superioritate, exhibiţionism.

Nu este nicio mirare că părinţii ajung să apeleze la gesturi precum Baier. Dacă unii reuşesc cu vorba bună, un director de şcoală din Australia le-a interzis copiilor sub 13 ani să îşi facă un cont pe Facebook, chiar şi în afara orelor de şcoală. Elevii au fost avertizaţi că ar putea fi exmatriculaţi dacă nu îşi dezactivează conturile.Vârsta de 13 ani este şi vârsta limită impusă de Facebook pentru a putea deschide un cont pe reţea. Cu toate astea, nu mulţi părinţi cunosc acest lucru, sau dacă îl cunosc, nu îl iau în seamă. Cerinţa directorului nu este absurdă. În ciuda eforturilor programatorilor, Facebook rămâne o reţea periculoasă, în special pentru copii mici care nu ştiu ce şi cum să posteze. Pe Facebook există pagini cu conţinu sexual, chiar pornografic şi chiar pagini dedicate pedofiliei. În mod special în ţări asiatice, precum Indonezia sau Singapore, prădătorii sexuali se folosesc de Facebook pentru comerţul cu carne vie.

De asemenea, fiica lui Baier nu va fi nicidecum ostracizată pentru renunţarea la reţea. Un sondaj recent al Pew Research Center arată că 61% dintre utilizatorii reţelei au luat o pauză pentru o perioadă de săptămâni sau chiar luni de zile.