Sistemul de control al datelor din China şi Iran va fi implementat în M. Britanie

11

Sistemul de control al datelor denumit Deep Packet Inspection care este folosit de guvernele chinez, iranian şi rus urmează a fi implementat şi în Marea Britanie. Deşi legiuitorii susţin că introducerea DPI are ca scop prevenirea acţiunilor teroriste, militanţii pentru drepturile omului consideră că intimitatea oamenilor va fi călcată în picioare într-un mod periculos şi fără precedent.

Un raport al Comitetului Pentru Securitate şi Informaţii din Parlamentul Marii Britanii arată că agenţiile de spionaj britanice vor introducerea unor DPI (un fel de cutii negre ale internetului) în sistemul comunicaţional din Marea Britanie pentru a controla mai bine traficul de internet şi pentru a identifica ameninţările teroriste. Sistemul nu ar accesa conţinutul e-mailurilor, ci doar identificarea expeditorilor şi destinatarilor şi originea acestora. Autorităţile consideră că este critic să poată controla mai bine conversaţiile online, pentru a depista din timp ameninţările.

Criticii sistemului reclamă trei probleme principale. În primul rând, pe internet este dificil a se distinge între obţinerea acestor informaţii şi obţinerea conţinutului mesajelor. În al doilea rând, „intimitatea oamenilor va fi călcată în picioare într-un mod periculos şi fără precedent", declară Emma Carr, de la organizaţia de protecţie a datelor personale BigBrother Watch, pentru Daily Mail. În al treilea rând, introducerea DPI va însemna că guvernul va introduce un filtru între utilizatori şi internet, ceea ce „înlesneşte supravegherea instantanee", după cum declară Jim Killock, director al Open Rights Group.

Deep Packet Inspection este deja folosit în Rusia, Iran şi China. În Rusia, DPI este folosit pentru blocarea site-urilor nedorite, ce se află pe lista neagră a autorităţilor, în Iran sistemul funcţionează cu scopul de a cenzura şi monitoriza comunicaţiile realizate pe reţelele naţionale, iar în China site-uri mari (precum Google, Twitter şi Facebook) sunt blocate şi înlocuite de alternative naţionale.