Tinerele suferă tot mai des de probleme mentale

1022

Cultura corporatistă occidentală şi presiunile vieţii moderne (în principal reclamele la diete, promovarea consumului de alcool şi presiunile modei) erodează copilăria şi determină un număr tot mai crescut de probleme mentale în rândul fetelor. Cel puţin aşa afirmă psihologul australian Steve Biddulph, în cea mai recentă carte a sa, care analizează tendinţele din ultimii ani.

În urmă cu zece ani, Biddulph a analizat problemele psihologice cu care se confruntau băieţii, declarând că aceştia se aflau într-o „zonă periculoasă" din cauza expunerii la pornografie, dar că fetele nu se confruntau cu aceleaşi provocări.

Însă acum, în cartea sa „Cum să creşti fete", Biddulph spune că sănătatea lor mentală a avut de suferit în ultimii cinci ani. „Probleme precum tulburările de alimentaţie şi autovătămarea, care erau odată foarte rare, se petrec acum în fiecare clasă şi pe fiecare stradă. Mai mult decât atât, fetele sunt stresate şi deprimate într-un mod pe care nu l-am mai întâlnit până acum", afirmă Biddulph pentru Sunday Times.

Motivele pentru care fetele sunt expuse la probleme mentale sunt diverse. Mai întâi, fetele sunt forţate să crească şi să se maturizeze mai repede, din cauza schimbărilor rapide din cultura occidentală. Psihologul susţine că tot mai multe companii au devenit conştiente de „profitul enorm înregistrat din exploatarea anxietăţii provenite din orice: de la corp la greutate, la prietenie, chiar şi haine". Psihologul este de părere că acest lucru se întâmplă din cauză adulţilor care nu au acordat suficient „timp şi îngrijire fiicelor sau nu le-au învăţat suficient de bine", relatează The Telegraph.

Pentru a-şi apăra fetele, părinţii ar trebui să restricţioneze accesul la televizor, să permită accesul la computer, telefon sau iPad doar în camerele comune ale casei şi să organizeze timpul familiei astfel încât copiii şi tinerii să petreacă mai mult timp în compania bunicilor şi altor rude din familia extinsă.