Trei dezavantaje ascunse ale coabitării înainte de căsătorie

2354

Coabitarea nu funcţionează ca modalitate de prevenire a divorţului, sugerează un material publicat în New York Times de psihologul Meg Jay.

Coabitarea înainte de căsătorie devine din ce în ce mai mult o normă printre cuplurile americane, notează psihologul Meg Jay. Tendinţa aceasta a fost pusă pe seama revoluţiei sexuale, a disponibilităţii mijloacelor de contracepţie și a dificultăţilor economice. Cuplurile tinere care intră în relaţii de coabitare spun adesea că fac acest lucru pentru a testa viaţa de familie înainte de căsătoria propriu-zisă, pentru a evita un posibil divorţ.

Jay evidenţiază trei dezavantaje ascunse ale coabitării înainte de căsătorie.

1. Coabitarea înseamnă a aluneca într-o relaţie, nu a decide. Adesea cuplurile care hotărăsc să se mute împreună nu discută înainte de ce vor să trăiască împreună și ce semnificaţie are acest pas. Așa se întâmplă că femeile și bărbaţii intră în relaţia de coabitare cu agende diferite. De obicei, spun cercetătorii, femeia vede coabitarea ca pe un pas spre căsătorie, în timp ce bărbaţii testează sau amână angajamentul.

2. A aluneca într-o relaţie nu ar fi o problemă așa de mare, spune Katz, dacă ieșitul din ea ar fi la fel de ușor. Însă nu este. Adesea, tinerii adulţi intră într-o relaţie care le pare lipsită de riscuri și de implicaţii economice majore și descoperă, după luni sau ani de zile, că sunt prea legaţi ca să mai poată ieși. Că și-au irosit ani din viaţă și că au investit în relaţie mai mult decât planificaseră iniţial.

3. A baza o relaţie pe comoditate sau pe ambiguitate poate dăuna grav procesului de asumare a relaţiei cu persoana iubită, atrage atenţia psihologul. „O viaţă construită pe ‘poate că da’ pur și simplu nu are cum să fie la fel de bine fundamentată ca o viaţă construită în vârful ‘da’-ului unui angajament de căsătorie”, conchide Jay.